My 5 Must-Reads

IMG_2404.JPG

Обичам да чета и съм сигурна, че абсолютно всеки би обикнал четенето стига да попадне на подходящата книга. На хората, които твърдят, че "не обичат да четат",не им вярвам! Ето защо, реших от време на време да споделям  моите "нови 5" любими книги, надявайки се да разбера кои са вашите 5. 

Веднъж попаднах на мисълта, че колкото и книги да прочетеш, количеството на непрочетените винаги ще е по-голямо. А навярно колкото повече прочитаме, толкова повече осъзнаваме незнанието си и факта, че има още какво да прочетем. Странно, нали?

Предлагам да увеличим колекцията на "непрочетените" заедно.

Моите 5 тази седмица са в различни жанрове, но еднакво любими... в зависимост от настроението:

Духовно "Гатанки от небето", Ивинела Самуилова

"Гатанки от небето" на Ивинела Самуилова

"Гатанки от небето" на Ивинела Самуилова

Това страхотно малко книжле е подарък. Подарък от една необикновена кръстница, която съм щастливка да имам. Тази книжка може да отговори на много въпроси относно вярата в Бог, които всеки един от нас си задава. Как? Чрез притчи и истории, които са написани по лесно смилаем начин и които задължително водят до поука.  Авторката е млада, но е написала още няколко на подобна тематика. Подходяща е за четене във всеки един момент, а историите не следват определен ред, тоест няма нишка, която да изгубите ако не я отваряте известно време!

Често когато се чувствам объркана или имам нужда от вдъхновение, чета някоя от любимите ми гатанки, които успяват да ме успокоят. Интересен е начина, по който авторката гледа на отрицателните човешки черти и в същото време ни отваря очите за положителните. В живота съществуват толкова много ситуации, които са досущ като гатанки, "пратени от небето",  чиито отговор търсим. Отговор, който най-често е простичък и точно пред очите ни.

Нещо хем философско, хем икономическо - "Черният лебед", Насим Талеб

Тази книга е доста странна. Попаднах на нея по чиста случайност, но сега мога да кажа, че си е било късмет. Трудно е да намериш икономическа книга, която да не те отегчи до втората глава (максимум), освен ако наистина, ама наистина не си падаш много по икономиката. Макар да се води икономическа, за мен тази книга си е до голяма степен философска и изненадващо интересна. Тя е за хора, които си падат по по-сериозните материи, различни от художествената литература. Със сигурност обаче, има много неща, които могат да се научат от нея и ако устискате да я прочетете до край (защото е бая дебеличка), ще промените гледната си точка... за повечето неща от живота.

Авторът за мен беше неизвестен и не съм чела друга негова творба. "Черният лебед" несъмнено е сред най-известните му. В нея той се опитва да обясни неочакваните събития, било то в икономиката или ежедневния ни живот, като нещо напълно очаквано. Черните лебеди са всички тези "изненади", които по някакъв начин успяват да "прецакат" плановете или работата ни - изненадите, които ние не предвиждаме, тъй като ни се виждат крайно невъзможни. Истината, поне според автора е, че за да живеем щастлив живот, да бъдем успешни, не бива да изключваме възможността за събития, които не са се случвали до сега или се случват прекалено рядко, за да им обръщаме внимание. За да се справим с черните лебеди трябва да приемем тяхното съществуване и най-вече, да ги предвиждаме. Както вече споменах, книгата е малко по-философска от колкото икономическа и ще ви се наложи да й обърнете повече внимание, за да разберете напълно идеята на автора. Несъмнено, Талеб съумява да обясни доста от "необяснимите" събития като нещо напълно естествено.

Трябва да бъдете много внимателни ако не знаете къде отивате, защото можете да не стигнете там.

Спортна - "Възходът на свръхчовека", Стивън Котлър

Image.png

Тази книга е подходяща за хора, които тренират или се интересуват изключително много от спортна психология. Тя определя необикновеното състояние, в което малцина спортисти са попадали, а още по-малко владеят. Котлър (но не Филип) обяснява подробно етапите на "потока", който всъщност довежда до наистина високите спортни постижения и постоянството им. Има много интересни факти, които биха били полезни на всеки спортист независимо от спорта, който практикува. В книгата най-често се описват екстремните спортове, тъй като при тях състоянието на поток е много по-лесно постижимо, но написаното важи и за не толкова екстремните (като леката атлетика например). 

Всъщност всеки един от нас крие нещо "свръх" в себе си, тоест всеки един от нас може да се превърне в свръхчовек, стига да се научи как да контролира потока.

Ужаси - "Thinner", Стивън Кинг

Едва ли една (моя) класация на книги може да мине без Стивън Кинг. Като по-малка бях луда по книгите му и се опитвах да прочета всяка възможна. Истината е, че те са прекалено много. Този човек е като машина за книги, непрестанно бълва и за жалост не бих казала, че за мен всяка една е феноменална. Наскоро отново попаднах на "напълно нова", за която не бях чувала. Thinner е малко книжле, разкаващо историята на обикновен американец с "леко" наднормено тегло. След инцидент, в който убива циганка на пътя, той бива прокълнат. Прокълнат да слабее. И той отслабва до степен, в коята тялото му започва да се самоизяжда. С разплитането на историята се оказва, че всички замесени в инцидента биват прокълнати от един и същи човек - близък на убитата. Книгата определено е интересна и то ако си падате по horror четивата. Не бих казала, че това е любимата ми на Стивън Кинг, но една от интересните му не толкова известни книги.

Трилър - "Милениум: Момичето, което си играеше с огъня.", Стиг Ларшон

Ако си падате по трилъри, мистерии и нестандартни герои, то тази книга ще ви хареса. Прочетох я, след като гледах филма (американската версия "Милениум: мъжете които мразят жените) и определено се "зарибих". Авторът успява да прикове вниманието и да държи читателя в постоянно напрежение, докато разплита зловеща история...

Както казах, героите са доста нестандартни, но няма да влизам в подробности за това. Книгата е от тези, за които не мога да кажа много, а само да ви я проепоръчам, защото историята е доста "завъртяна", а краят - изненадващ. "Момичето, което си играеше с огъня" е втората книга от трилогията (която наскоро разбрах, се е разрастнала с +1 книга) и разкава историята на хакерката, бунтарка и "психарка" Лисбет Салендер, която с помощта на виден шведски журналист разкрива редица стряскащи събития, които обществото крие. Според мен си заслужава да се започне от самото начало, а именно от първата книга (Мъжете, които мразеха жените).

Надявам се да съм ви вдъхновила поне мъничко, ако не сте чели някоя от тези 5. А вие на свой ред не се срамувайте, предложете своите, или поне една... Долу в коментарите. Ще чакам!