Wild/ Part 2

След 3-дневния престой на Phi Phi Island, дойде ред и на Krabi - остров, който може да предложи малко по-различно преживяване. Беше ни препоръчан от поне няколко човека, затова нямахме търпение да го посетим. За разлика от предходните места обаче, Краби бе доста мрачен и леко пуст. Имаше малко туристи, повечето от които го предпочиатаха именно заради тишината и спокойствието. Интересно е, че на този остров няма плажове, но за сметка на това има много дива растителност.

Успяхме да посетим горещите извори - Hot Springs, които са една от забележителностите на Краби. Наред с Emerald Pool, те се намират в сърцевината на острова - в джунглата, и извират оттам. 

Emerald Pool е изключително красиво малко езеро, обградено от дива растителност. Името му идва от красивия зелен цвят, който то придобива благодарение на водораслите на дъното. За жалост времето, което улучихме беше "crappy", но при по-високи температури би било перфектното място за бягство от жегата.

Следобедът ни бе посветен на Tiger Cave Temple - будистки храм, известен с огромната си позлатена статуя на бог Буда. За да стигнеш до храма е нужно да изкачиш 1263 стръмни стъпала и да се сблъскаш с диви маймуни. Мястото е доста високо, а изкачването на въпросните стъпала не е никак лесно. От върха се отваря красива панорамна гледка на целия остров.

По стълбите

По стълбите

Престоят ни в Краби беше кратък, но допълнен с неминуемите за едно пътуване "кофти-случки". Станахме жертва на таксиметров шофьор - измамник цели два пъти. 

Цялостното ни впечатление от острова не бе най-доброто възможно. Може би имахме големи очаквания, а може би и лошото време допринесе за това. Въпреки всичко, видяхме едно чаровно по своему място, което допълни нашето приключение.

Последният ден в Пукет беше предназначен за "забележителности", но пътуването (от Краби до Пукет) ни го отне. Пристигнахме късно, но пък успяхме да разгледаме огромния пазар до хотела и да опитаме още от местната традиционна храна.

Всъщност, споменах ли нещо за храната?

Тайландската кухня е изключително вкусна - готви се предимно с ориз и нудъли. Богата е на морски дарове и всевъзможни видове риба, както и на плодове, които едва ли сте мислили, че съществуват. Не случайно, Тайланд е известен като царството на плодовете - има доста екзотични плодове, които не могат да се опитат на друго място. За това и на всеки ъгъл се предлагат всевъзможни по вкус (и цвят) плодови шейкове.

Едно от нещата, които много исках да направя в Тайланд беше да посетя готварски курс. Смятам, че един от най-добрите начини да опознаеш дадена култура е именно чрез кухнята (пък и кой не обича храна). За жалост времето ни не стигна и за това. Ето защо се наложи да се примирим с всичко това, което опитахме на "улицата". Не беше никак малко...

Pad Thai

Pad Thai

Наред с лепкавия ориз с манго и пилето с къри, Pad Thai се превърна в едно от най-любимите ми ястия на острова. Представлява оризови нудъли с различни видове зеленчуци, тофу, яйца и скариди. И макар да звучи като една голяма каша, е "адски" вкусно.

Mango Sticky Rice е сред най-популярните десерти

Mango Sticky Rice е сред най-популярните десерти

Уличната храна е изключително разнообразна. Освен риба, се готви и с много пиле, а основната напитка е кокосова вода.

Нямаше как да не опитаме и от тези малки гадорийки, които местните ядат с огромно удоволствие... Е, не ви ги препоръчвам. На вкус са същите, каквито са и на вид...

Не на последно място трябва да спомена и "тайландските палачинки", които се правят от много малко количество тесто, яйце и масло. Стават изключително тънки, като за по-богат вкус се добавя банан и сироп от манго!

Храната, която опитахме в Тайланд лично за мен беше много вкусна, но още по-важното - здравословна,тъй като във всяко ястие пристъстват зеленчуци и риба, а десертите са най-вече плодови. Продуктите са натурални и истински, защото се отглеждат и добиват именно в Тайланд. Това ги прави и доста евтини.

На този плод дори не можах да му запомня името!

На този плод дори не можах да му запомня името!

Тайланд е едно наистина прекрасно място. Хората, културата и природата са изключително различни от нашата, именно това го прави толкова интересен. С радост бих се върнала там, защото знам, че има много неща, които не успях да видя и опитам. Препоръчвам го на всички, които обичат приключения и не се притесняват да поемат на дълъг път, за да ги намерят!