Моята Хавана

IMG_5341.JPG

Този път не бързаме. Може би за първи път не закъсняваме, а пътуваме спокойно към летището. Мисля си, че Хавана вече ни е променила. За кратко време се сблъсках с много неща. Не бих казала,че съм изненадана от града, но и същевременно съм. Хавана бе толкова неща, които очаквах и не очаквах.

Пътуваме и си мисля какво точно да напиша в този пост. За миг ми хрумна идеята просто да направя “списък с нещата, които не са за изпускане”, но после ми се стори прекалено обикновено и някак простичко. Ето защо реших просто да ви разкажа за Хавана или по-точно за Моята Хавана…

IMG_5384.JPG

 

Пристигнахме в една топла септемврийска вечер. Със слизането от таксито вече имахме проблем. Смеем се, че няма да сме ние, ако не ни се случи нещо непредвидено. Този път “уговорената” каса (къща) е затворена, а съседите, вече скупчили се около нас, ни убеждават, че собственикът е отдавна заминал. Но как, мислим се, след като преди само 4 дни пътувахме с него в самолета насам и той ни гарантира страхотно настаняване…Но и този път сме късметлийки - съседната врата се отваря и една възрастна кубинка ни приканва да погледнем нейната къща. Предполагам, че лесно можеш да намериш стая под наем, защото градът гъмжи от такива, ние обаче сме щастливи да открием наистина красиво и чисто място, на изненадващо ниска цена. Бързо се спазаряваме с кубинката и се настаняваме вече изморени от жегата и некраткия път. Вече сме в Хавана, на практика сме кубинки….

IMG_5373.JPG

 

Обичам да планирам пътуванията си, да знам какво ще правя ден по ден от ваканцията си. Това място, обаче не е подходящо за планове. В Хавана трябва да изгубиш или по-точно да се понесеш по течението, да усетиш духа на града, който се крие именно в простотата. 

Решихме, че добро начало би било разходка с ретро автомобил из старата Хавана. Лесно и без усилия можете да намерите такси и шофьор, който да ви обясни малко повече за града, да ви покаже големите забележителности и да ви заведе на място, от което да си купите ром и пури.

 Веднъж разгледали града “по туристически”, решаваме да се впуснем в свое собствено пътешествие из малките и цветни улици на града.

IMG_5091.JPEG
IMG_4611.JPG

 

Първите ми впечатления бяха за град и хора, изпълнени с позитивна енергия. Ако някой ви каже,че тук е опасно - не му вярвайте. Макар улиците да имат страховития вид на гето, те са безопасни, просто, защото хората са наистина добри и приятелски настроени дори към чужденците. Чухме въпроса “ От къде сте?”, поне милион пъти. Забавно е как всеки местен иска да научи нещо повече за теб, но и да ти продаде нещичко при първа възможност, ако се поддадеш….

 След няколко дни на “експлорване”, Хавана придобива друг смисъл за мен. Градът е наистина беден. Беден, но цветен. Мисля си, че хората крият тъгата и тежкия начин на живот зад цвят и музика. Въпреки това, да живееш в Хавана не е романтична песен, а по-скоро борба. Градът е сякаш застинал във времето, а красотата му се крие именно в това. Хората живеят в разрушени къщи със стряскащата заплата от 25 долара на месец. Ликът на Че Гевара и Фидел Кастро присъства неизменно до всяка една по-голяма сграда, но ако не е там, то е татуиран върху кожата на всеки втори кубинец.

Дълга разходка по крайбрежния булевард Малекон, ни връща към спокойствието и прохладата на морето. Това е мястото на уличните музиканти, туристи и местни, които искат за малко да избягат от шума на града, както и на любители рибари .

IMG_5369.JPG
IMG_5328.JPG

Интересно нещо е Хавана - нетипичен микс от бедност и културен лукс. Хората тук живеят “за момента”, танцуват като за последно, излизат без да са сигурни кога ще се приберат, просто оставят града да ги носи…А той го прави учудващо добре. В града на “най-доброто дайкири на света”, според самия Хемингуей, би било чисто престъпление да не опиташ някой от легендарните коктейли. Баровете са едно от богатствата на Хавана, защото ромът сам по себе си е неговата отличителна черта. Има изключително много места, за които се твърди, че можеш да опиташ най-добрите коктейли в града. Истината е, че където и да отидеш ще опиташ най-добрия коктейл на света! Нашето любимо местенце стана “Floridita”, където Хемингуей е пил своето двойно дайкири… Самият той е там, наблюдавайки хората с лека усмивка. Очарователното на този бар е живата музика. Всеки ден има различна група, която изпълнява мелодични испански ритми. Ами, хубаво е.

IMG_5294.JPG

На третия ден от престоя си, решихме да послушаме съвета на Trip Advisor и да посетим местността Винялес. Тя е кубинска провинция, която представя уникалната природа на Куба. Зеленината, планините, та дори и пещерата, в която бяхме ни показаха една много различна страна на държавата. Освен всичко, именно там  разбрахме много за прословутите кубински пури. Как се отглежда самият тютюн и видовете пури, които могат да се направят от едно единствено растение. За капак свиха истинска, ама съвсем истинска кубинска пура пред нас и ние … пробвахме. Във Винялес ядохме и най-вкусната храна, до която можахме да се доберем за дългия си престой в Куба.

IMG_4640.JPEG
IMG_4875.JPG
IMG_4877.JPG

Трябва да призная, че кубинската храна е доста ограничена, не от към количество, а по-скоро от към естество. Традиционната храна се състои от няколко вида ориз, пилешко, риба и свинско. За нашия непрентциозен вкус, тази храна беше ок. Дълго време няма да хапна ориз или пиле, обаче. По-трудно ни беше да свикнем с липсата на магазинчета или места, от където да си купиш нещо малко за хапване. Ако щете вярвайте, но в Хавана единствената улична храна са сандвичите и с малко повече късмет - сладолед.

 

Нещо, което изключително ме впечатли? Изкуството. Дори да не стъпите в музей, изкуството е навсякъде из града. Самата Хавана е изкуство. UNESCO я превръща в културно съкровище, и се грижи да запази нейната автентичност. 

IMG_5243.JPG
IMG_5245.JPG
IMG_5320.JPG

 

Кое ще остави следа? Хората, които се усмихват и танцуват салса, напук на нищетата в която живеят и мечтите, които не могат да осъществят. Хавана може да е малко “изостанала” чисто икономически, но това по никакъв начин не се отразява на хората, които са изключително топли, посрещайки те като стар познат. И макар   да изглежа като “едно голямо гето”, тук сякаш не вирее зло.

IMG_4578.JPEG
IMG_4609.JPG
IMG_4451.JPG

 

Пътуването само по себе си е богатство. Кара те да се сблъскаш със собствените си очаквания и грубата действителност, помага ти да се социализираш - да комуникираш с различни хора, да ги разбираш и оценяваш за това, което са. Хавана оставя в мен едно странно, малко носталгично усещане за живот застинал във времето. Спокойно мога да кажа, че или ще се влюбите в нея, или просто ще я намразите, защото градът не е за всеки. Чарът му се крие в цветните, но бедни къщи, пълните с хора улици, ретро колите и усмихнатите хора. Тя е от онези градове, които взимат нещо от теб и ти дават нещо от себе си, за да те променят завинаги.