Кого събуди днес?

IMG_5963.JPG

Днес е Денят на народните будители – ден, в който честваме саможертвата и труда на шепа хора за доброто на цяла нация. Празник, който е малко позабравян всяка година и бавно, но славно заместван от прочутия Хелоуийн. За добро или лошо забравяме. Забравяме за делата на хората в миналото. Този пост не е за това, обаче. Миналото си остава минало и ако не е забавно днес, нещо по-забавно го измества (както се случва с американизирания Вси Светии). Изобщо знаем ли от къде идва този Хелоуийн, който така искаме да отпразнуваме? Каква е стойността му за нас, българите, правослваните християни, хората живеещи тук, а не в Америка’та. Заради пустите бонбони ли го харесваме, или заради факта, че можем да се “разголим” подобаващо без да бъдем сочени с пръст, все пак е костюм (ама да си признаем честно - харесва ни  да бъдем сочени с пръст).

Готиното на Хелоуийн е, че е забавен. Още един повод за купон. Още един повод да се представим за някой друг, по-явно от всякога. Още един повод да се “съблечем” в костюм…

Мисля, че прословутият Хелоуийн може да се отпразнува и класно,стилно, с определена тема и по-малко пошлост.

Този пост не е за Хелоуийн, обаче. Този пост е за Деня на нардоните будители, но не тези в миналото, а тези днес.Баш българският празник, който ни напомня за историята и подвизите, все неща, които можем да си спомняме с гордост и чест. По-интересно ми е дали и днес има “народни будители” и кои са те?

Можем ли да се наречем будители всички? Ти кой събуди днес за нещо ново, нещо добро? Това ми бе първата асоциация, когато чух “Честит празник!” . Продължаваме ли да се будим един друг, без да сме написали история, без да сме спасили цяла нация или да сме измислили лек за смъртоносна болест. Будим ли се един друг за истинските неща в ежедневието си, за културата на България днес. Има ли култура, за която да се събудим? - според мен има, можем да я видим, можем и да я създадем, ако не я виждаме такава, каквато ни се иска. Има много хора, които мога да посоча с пръст, за които да кажа - той е будител; тя ме събуди за нещо ново… Толкова много будители около нас, все българи, все народни. Благодаря ви, че ви има хора, които ни будите всеки ден, но не само в училище, в университета, ами и на улицата, в театъра, в галериите, в интернет, в ежедневието ни.

Хубав празник е днес,  чудесен ден да се замислим “Кого събудихме днес?”. Не е лоша идея  да започнем от самите себе си, почитайки го с книга в ръка.

IMG_5964.JPG

Честит Ден на народните будители!