В търсене на Коледния дух!

IMG_9032.JPG
IMG_9023.JPG

Всяка година ми става все по-трудно да си създадам Коледно настроение. Може би се дължи на факта, че "все няма сняг" или, защото пораствам и сякаш Коледа не е онази Коледа, която ме караше да не спя нощи на ред в очакване на голямото семейно събиране и разбира се - на подаръците. Имам чувството, че хилядите задължения изяждат Коледното чувство, лежерността на празниците, тяхното спокойствие. Но едва ли има какво да се направи с това - задълженията си остават така важни, а ежедневието - така забързано. Въпреки това си поставих цел за тази Коледа, а именно да изровя това весело и специално настроение и да го вмъкна в настоящето си. Въпорсът бе "Как"?

Коледните филми стават все по-банални всяка година и дори гледайки към старите архиви, "Сам вкъщи" не успява да спаси положението. Нужно е нещо създаващо и най-вече запазващо Коледната емоция.

Докато украсявах елхата с надеждата да "хвана коледния дух" (и да го заставя да ми служи), прозрях че една елха няма да промени нещата. Трябваше ми нещо по-сериозно - трябваха ми серия от действия, идеи, хора и събития, които да ми върнат Коледния дух! Речено - сторено. Тази Коледа нямаше да ми се изплъзне между пръстите, без да я усетя!

Книгата

Какво прави Коледа по-сепциална - ДЯДО КОЛЕДА и неговите писма! От "Панаира на книгата" се сдобих с нещо подходящо - "Писма от дядо Коледа" на Толкин. 

IMG_8617.JPG

Защо "от"? Защтото самият Толкин пише писма на децата си от името на добрия старец всяка година, разказвайки им за премеждията му на Северния полюс, пакостите, които помощниците му правят, задачите, които има да свърши и децата, които трябва да направи щастливи.

По едно писмо всеки ден, докато не повярвам отново в Дядо Коледа (казах си аз)! 

IMG_8624.JPG

Приятелите

Следващата ми идея бе свързана с хора. Реших, че би било добра идея да събера близките си приятели на една "пред/след Коледна" чаша чай. Целта,  освен  да се забавляваме бе, да си направим една мини ретроспекция на нещата, които сме постигнали и тези, които не сме през изминалата година. Включихме малка, забавана игра с въпроси, които ни подтикнаха да говорим за нещата, които искаме да осъществим, но и да се върнем към спомените за чудесните Коледи на детствата ни. Мисля, че това да си с други хора в навечерието на празник като Коледа и Нова година определено "оправя" настроението. Също така, чайната, която посетихме беше перфектното място за подобен тип разговори - изключително спокойна и дзен, а интериорът беше красив и вдъхновяващ. Всеки един от нас избра чай според настроението и състоянието на духа си. Отврихме чакрите, хаха и се потопихме в разговори ...

За да намерим прословутата Коледна магия трябва да сме малко по-креативни и да търсим забавни начини да направим празника  различен.

IMG_9161 2.JPG
IMG_9156.JPG

Балетът

За да намеря Коледен дух реших, че  трябва да се потопя в малко изкуство. Балетът сам по себе си е изящество, а "Лешникотрошачката" е един от онези никога-не-остаряващи спектакли, пропити с толкова много романтика и магия, че са способни да "събудят" дори хората, които напълно са отписали Коледа. 

IMG_8763.JPG

Ако не сте го гледали, ви го препоръчвам! Може би тук трябва да спомена, че останах впечатлена от талантливите български балерини.

Коледните приготовления

Навярно няма по-добра атмосфера от семейната, а Коледния дух вирее именно там. Още с прибирането от тренировка и усещането на невероятния аромат, носещ се от кухнятата разбрах, че е Коледа. 

IMG_9024.JPG
IMG_8898.JPG

Осени ме мисълта, че Коледата от миналото ми е била толкова специална, не заради подаръците (които винаги са били важна част, особено за едно дете) или коледните песни, украсата и филмите, но фактът, че всички сме заедно за няколко дни. И под заедно, имам предвид наистина заедно - цялосто семейство на едно място, в къщи. Тогава, както и сега рядко се радваме на възможността да се съберем за дълго и разточително празнуване, но Коледа за нас означава именно това. Най-накрая улових Коледния дух, коледния смисъл. Празнувахме Христовото Рождество и това ни обединни, събра и накара да бъдем истинско семейство - да се забавляваме, играем, да се храним заедно.

IMG_9201.JPG

Мисля, че тази Коледа не ми се изплъзна между пръстите, а за първи път я видях в друга светлина, през очите на вече порасналото дете. Съумях да я направя специална, да разбера, че Коледният дух се крие не другаде, а именно в къщи. Също така установих, че, за да си създам истинско коледно настроение е нужно малко да се потрудя, защото колкото повече порастваш, толкова по-лесно можеш да изгубиш магията, да забравиш за нея.

Коледа е един открадант миг от забързания съвременен живот, а най-хубавото е, че Коледният дух може да бъде създаден от самите нас. Ако ви е трудно да оцените Коледа, спомнете си какво ви е правило щастливи като деца и се опитайте да го пресъздадете на следващия празник.