7 неща, които могат да те направят щастлив...моменталически

Замислих се, че понякога моментното щастие ни се губи някъде и сякаш имаме нужда от леек стимул. Това е и вдъхновението ми за следващия кратък пост, който написах буквално на шега (сигурно съм имала нужда от моментно щастие).

Та, навярно всеки един от нас си има свои мини ритуали, за "по-добро настроение" или за повдигане на духа. Други се уповават на вече признатите (и леко клиширани) методи за бързо щастите, като шоколада, секса, слънцето и т.н. Едва ли мога да ги оспорвам - тях и тяхната ефективност, но със сигуност мога да ги допълня. 

Вярвам, че нещата, които могат да ни направят моемнталически щастливи, са толкова различни, колкото сме и ние самите. Едва ли просто, защото е "доказано", трябва да ни действа - или го усещаме, или не. 

Със сигурност нещата, които са в състояние мигновено да повдигнат духа ни, са част от нашата същност, ежедневието, работата, хобито и прочие. Ето защо ще изредя някои неща, които действат на мен самата, надявайки се, че ще успеете да се припознаете в тях ( а още повече се надявам и да споделите вашите)

1. Създай нещо

Има нещо супер специално в това да бъдеш "създател", кара те да се чувстваш някак си незаменим, един по рода си. В природата ни е да създаваме, а не да рушим. Именно поради тази причина, лично според мен, едно от най-ефективните методи за моменталическо щастие е да създадеш нещо. Каквото и да е - нещо от нищото, поради простата причина, че ще се почувстваш значим. Когато си активен по някакъв начин, то ти се противопоставяш на пасивното "кофти настроение", което от своя страна може да ни накара да се чувстваме безполезни и мързеливи. Най- добрия начин да атакуваш това статично чувство е като сътвориш нещичко. Аз създавам постове и това ме кара да се чувствам активна (макар да седя на дивана). Не знам кое е вашето нещо, но със сигурност го има. Намерете го и му позволете да ви направи щастливи.

2. Обади се на любим човек

Често забравяме, че споделено зло е по-малко зло, а когато споделим с някого (на когото му пука) за това как се чувстваме, "товарът" става някак по-лек. От друга страна е важно да усещаме, че сме подкрепяни и обичани - отново помага да се почувстваме значими. Също така може да се наложи ние да бъдем опора на близък. Тогава напълно забравяме за собственото си настроение и проблеми и правим всичко възможно, за да ободрим човека. Това от своя страна ни кара да сменим фокуса и да осъзнаем, че на света не съществуват само нашите проблеми.

3. Хапни нещо любимо

Е, да  - храната винаги е част от доброто настроение. Все още твърдя, че шоколадът помага в дадени ситуации, стига да сме му "фенове". Всеки от нас си има любима храна, която съумява да оправи всичко... поне на сетивно ниво. Аз си оставам заклет фен на желираните бонбони (потрепервам само при мисълта за тях). Въпреки това не бива да допускаме "лошото настроение" да е извинение са постоянен cheat... има много вкусни здравословни неща. А, като се замисля самият процес на готвене си е чиста терапия...

4. Кутийка с проблеми

Това е трик, който научих от много специален за мен човек. Просто е - пишеш проблема си на листче и го пъхаш в кутийката, а по-късно (ако не си забравил за него), можеш да провериш дали е там (шегичка). Философията на това упражнение е, че ти отбелязваш проблема, който ти тежи. Оставяйки го в кутийката   съумяваш поне временно да го загърбиш и да се фокусираш върху задачите си за деня.

Преди време беше пълна с бонбони...

Преди време беше пълна с бонбони...

5. Прочети нещо мъдро

Доброто старо четене... Няма как да го пропусна. Не е нужно да четеш нещо дълго, достатъчен е някой мъдър quote , който да те "просветли" (поне временно). Вече цялото интернет пространство гъмжи от всевъзможни цитати, някои от които доста смислени. Последният на който се натъкнах е..:

”Somebody once told me the definition of hell:

“On your last day on earth, the person you became will meet the person you could have become.” — Anonymous

6. Quick Trip

Излизане винаги помага, особено сега, когато времето е подходящо. Дали ще излезнеш извън града или ще преоткриеш ново (или старо) място в него, не е от голяма значение. Важно е да си навън сред хора и някаква различна атмосфера. Често не забелязваме колко интересни неща се случват на една ръка разстояние от нас. Аз обожавам както да пътувам, така и да се "мотая" из градските улици, като абсолютно винаги се натъквам на нещо "яко". Навярно е въпрос на гледна точка, но все повече хора се оплакват от градовете ни - е време е да ги заобичаме, защото те ще се променят бавно, а ние нямаме цялото време на света. Ще е по-лесно просто да оценим позитивите.

7. Тренировка, тренировка и пак тренировка

Защото физическата активност и особено целенасочената такава, те кара да "изключиш" от всичко негативно и да насочиш енергията си към нещо значимо. Навярно сте усещали приятната умора, която настъпва след тренировка на която сте вложили поне 80% от силите си. Това освен, че благоприятства физическото състояние, зарежда и емоционално. Хубавото на тренировката (едно от многото неща, хаха) е, че отново ставаме активни и взимаме нещата в свои ръце. А, накрая заедно с приятното чувство на умора, се прокрадва и щастието...