Маската на грима

IMG_1576.JPG

Вярно ли следва да бъде твърдението, че жената в 21-век има един талант и той е красотата? Превърна ли се външният вид в основното и най-важно оръжие за успех и кога се счита, че сме  развили достатъчно таланта да бъдем красиви? Можем ли да кажем, че гримът е просто маска, която слагаме, за да бъдем по-добре приети?

Този пост се роди колкото спонтанно, толкова и със замисъл, защото самата аз приемам гримa като нещо положително. Обичам да го слагам и определено се чувствам добре с него, макар да се придържам към най-елементарните му варианти. За мен той не е нещо неестествено, а напротив - той може да изрази ясно същността ти, но и обратното e валидно - може да те маскира доста успешно. Мисля, че всяка жена трябва да е наясно защо слага грим и да го прави заради самата себе и удоволствието, което самият процес на гримиране носи, а не, защото е модерно.

Често, обаче това не е така.  Факт е, че гримът се е превърнал във важен атрибут на самочувствието, с който често се прекалява. Красотата днес е етикет, който е сякаш задължителен, а примерите за млади дами, които се опитват упорито да го спазят е може би безкраен. Борбата е безмилостно жестока, а целта оправдавa средствата - нещо, което е някак тъжно, защото тогава, когато не приемаме себе си за това, което сме, едва ли маската на грима би ни спасила. 

Важно е да знаем кога да спрем. В стремежа си  да изглеждаме все по-добре сякаш забравяме кога сме сложили достатъчно и кой е гримът, който съответства на самите нас.  Никога не е било лесно да си жена, нито в миналото, нито днес. Жените имат все повече отговорности, играят все повече роли. Трябва да са едновременно силни и борбени като мъже, но и красиви и нежни като жени. В тези роли можеш да се изгубиш, особено, когато си още млад. Тогава следваш утъпканите пътеки на обществото и ако това предполага изкривени представи за красота, ти ги следваш. Мисля така, защото все по-често виждам именно това. Жени, които искат да приличат на всеки друг, но не и на себе си. Тогава прибягват към огромно количество грим (а понякога и към по-крути мерки). Може би тогава той се превръща в маска, в нещо лошо, нещо ненужно и ограничаващо; той вече не е готиният начин по който можеш да изразиш себе си, а маската зад, която се криеш.

Проблемът за външния вид и вътрешното аз е постоянно актуален, особено сред нежния пол. Това е напълно нормално, след като самите ние носим красотата на света и искаме тя да е наше отражение. Реших, че подобна тема би било чудесно допълнена от мнението на човек, за когото гримът е начин на живот. Марина Младенова - моя приятелка и пофесионален гримьор отговаря на няколко въпроса, според своята собствена философия за жената и нейната красота:

IMG_2399.JPG

К: Гримът е нещо, без което съвременната жена не може?

М: В днешно време на всяка жена се налага да работи в различни условия и места и същевременно да запaзва външния си вид добър през цялото време. Гримът се е превърнал в тенденция, която улеснява съвременната жена, като й помага да скрие различни дефекти и да й даде увереност.

Марина, споделя, че според нея жената трябва да уважава себе си безкомпромисно и гримът по никакъв начин не заменя това уважение, напротив - той губи стойността си тогава, когато то липсва.

М:  Жените често мислят че когато изглеждат добре нищо друго няма значение и там грешат. Когато не уважаваш себе си ставаш прозрачен и никакъв грим не е в състояние да поправи тази грешка.

К: Колко често по твое наблюдение, гримът е маска?

Тогава, когато жената е “продукт”. Може да звучи грубо, но е факт, че когато си лице на каквото и да е, ти се превръщаш в продукт и човек, който трябва да носи маската на грима както пред камерата, на сцената, пред обектива, така и в ежедневието си. Мисля, че следвайки този пример, много млади жени губят себе си, защото не осъзнават тази важна разлика.  Разликата се корени в това, че жените, които виждаме постоянно по телевизията или в социалните мрежи трябва да изглеждат безупречно. Ние от друга страна не трябва да им подръжаваме,  имаме свободата да избираме между това да сложим грим или не, а това е наистина ценно. Гримът е маска, когато се опитваме да изневерим на себе си и да се превърнем в някой друг просто, защото се харесва.

К: Какво е за теб гримът?

М: Начин на живот, хоби и работа. А чисто като грим - просто необходимост.

К: Кога прекаляваме?

М: Когато се гримираме на тъмно, хаха

Тогава, когато не следваме естетическите пропорции, тогава, когато не сме напълно наясно какво точно правим. Всеки от нас е виждал хиляди примери за това "какво не трябва да се прави". Моето мнение, че всяка една дама може да намери ежеднeвения грим, който е подходящ именно за нея. Няма точно определени изисквания, а просто нашата ясна преценка.

К: Твоите  5 продукта, които са ни напълно достатъчни, за естествен грим (като професионалист)?

М: Има някои неща, които са важни за самата ни кожа, а именно: да пием доста вода, която я снабдява с нужната хидратация;  почистващи продукти, защото след като третираме кожата, трябва и да я възстановяваме.

Моите 5 са:

  1. База - най-често подценявният продукт, а един от най- важните. Базата е бариерата между грима и кожата . Тя я защитава лицето и същевременно запзва грима.

  2. Спирала - защото често и само тя е достатъчна

  3. Фон дьо тен или ББ крем в зависимот от предпочитанията ни

  4. Руж

  5. Червило или балсам за устни

7. Гримът на жената днес е...

Естествен

IMG_1609.JPG

К: Със или без грим?

М: Зависи от случая. Аз се влияя от моментните си емоции и ситуации. Като професионален гримьор, хората очакват от мен да бъда винаги гримирана. Истинатае, че дори аз самата не слагам маската на грима постоянно - не мисля, че е нужно.

К: Съвет за младите дами...

М: Може да звучи банално, но: Гримирайте се внимателно и бъдете умни, защото гримът е нещо прекрасно, когато успее да изрази самата теб.

IMG_1604.JPG

Мисля, че когато една жена е зряла, уверена и уважава себе си достатъчно, това дали носи или не носи грим, не е от значение. Жената може да бъде естествена с и без него. Естествеността на се крие във външния вид, а в самото излъчване и общуване. Жената е естествена тогава, когато се чувства добре в кожата си, когато може да изразява себе си, без притеснение. Тя носи излъчване и харизма, които са част от нея и са напълно достатъчни, за да изразят нейната красота. Всеки има правото да избира нещата, които го карат да се чувства добре. Аз избирам да слагам грим, защото ме забавлява, успокоява и инспирира.