2018

IMG_9500.JPG
IMG_9497.JPG

И така изведнъж, стана 2018г. Помните ли Олимпиадата през 2004г., тогава все още нямах представа какво е професионален спорт, но наблюдавайки всички тези атлети, си мислех, че през 2018г. вече ще гледаме състезания между роботи. Но, не. Все още са си хора, а 2018г. не изглежда  толкова футуристична, когато живееш в нея. Казват, че всяка година е едно ново начало, един "нов шанс" да се поправиш или да се превърнеш в по-добра версия на себе си. Аз, обаче я приемам като едно продължение на старата, главно, защото нещата в моето ежедневие не се слагат на пауза, а зимният състезателен сезон чука на вратата. Въпреки това мисля, че с началото на една нова година трябва да се направят няколко неща. Има думи като фокус, мотивация, промяна, които все повече ни се натрапват през първите седмици от новата година. Аз обаче мисля, че те трябва да бъдат част от нас във всеки един момент. Ето, защо дори леко се дразня, когато виждам и чувам хората да говорят за тях, мислейки си, че те просто идват като бонус. Не, фокусът и мотивацията трябва да са неразделна част от нас в който и момент от годината да се намираме.

IMG_9495.JPG
IMG_9501.JPG

Тези няколко неща, за които говоря ми помагат да освежа самата себе си и мисленето си - да го изчистя от изминалите преживявания и тяхната тежест. Това опреснява чувстовто ми за фокус и мотивация (не го създава) и ме зарежда с нови сили. Ето ги и тях:

1) Почиствам

Почиствам цялата си стая основно, главно защото искам всичко да започне начисто абсолютно буквално. Най-трудно ми е да се разделя с коледната украса, за това й давам малко повече "време" - толкова го търсих този Коледен дух и сега изведнъж да го прибера в кутия... Хaресва ми да преподреждам и да правя размествания дори и малки. Това ми помага да промeня атмосферата. 

Важно е и да въведете ред в любимите си кътчета, защото често това се отразява и на вътрешното ни аз. Не може да сме подредили главата си, а в къщата ни да цари хаос.

2. Планирам.

Добре де, това е нещото, което обичам да правя всеки един ден. Тези от вас, които наистина ме познават знаят, колко важно е за мен да имам точно определен "план за действие". Макар и понякога изнервящ, това си е моят начин да държа всичко под контрол и да не пропускам важни неща. Освен, че ме кара да се чувствам добре, РАБОТИ! Ако Дюк беше до мен, щеше през смях да ме попита "вървят ли нещата по планче?", но ако някога ми се наложи да дам само 1 съвет в каквато и да е насока, той би бил - "Планирайте!" (а мисля, че е излишно да казвам, че трябва да действате по плана).

IMG_9233 2.JPG

2. Създавам си нов Vision Board.  Това е един голям кадастрон, на който буквално "залепям" целите и идеите си за предстоящата година. Може би за това как се прави Vision Board трябва да отделя цял самостоятелен пост, но в този само ще го спомена. Лично за мен работи и някак си всяка година съумявам да изпълня всичко мечтано. Определено е забвен и осовобождаващ начин да планираш.

3. Купувам си нещо ново. От книга до рамки за снимки (защото това е новият ми проект за празната стена в стаята ми). Готино е да започнеш новата година, притежавайки нещо ново. Носи някаква символика, не мислите ли? Поглезете се, създайте си комфорт и позитивна настройка за предстоящото приключение "Нова година!" - това се превръща в моя мантра, поне за няколко седмици, хаха.

4. Оставам насаме със себе си

Може би това е най-важното нещо, което мога да направя. В днешно време все по-рядко оставаме насаме със себе си (със смартфон в ръка не се брои, ама никак), а това е толкова основополагащо за самата ни личност, същност. Няма по-добър начин да започнеш нещо от този, да го започнеш в самия себе си. Всеки един план, всяка една подготовка се размива, ако не съм се обърнала към вътрешното си аз, ако не съм сверила часовника си с чувствата и мислите си.

IMG_9493.JPG