Страшен списък/Horror Movie list

IMG_1462.jpg

Здравейте,

хващам ли ви в момент, когато се чудите какво да правите с тази “смотана” Хелоуинска вечер, защото нито имате желанието, нито времето или силата да се приведете в “неознаваем вид” и да купонясвате до зори именно в Сряда? Имам решение за вас - хорър. Можете спокойно да не отпразнувате Хелоуин, а да си останете сгушени на топло с чаша горещ шоколад в ръка, точно като мен (като изключим шоколада). В момента съм на тренировъчен лагер и единственото, което искам да правя в свободното си време е да спя. Въпреки това реших да направя изключение за този “супер важен” празник и да го полея с наистина страшен филм.

Направих списък с добри хоръри, защото това е един от любимите ми жанрове. Не, не се притеснявам да ги гледам сама, дори ми е приятно “да влезна във филма”. Помня, че когато бяхме малки, с най-добрата ми приятелка Руми, не спирахме да гледаме трилъри и ужаси във всяка свободна вечер. Сега сравнително порастнали правим същото, но по-рядко, тъй като вече сме “заети хора”. Много е забавно, когато някоя от нас попадне на трейлър или заглавие на някой нов хорър и веднага докладва на другата. Сигурна съм, че Руми е изгледала всеки филм от моя “страшен-списък” и чете поста с усмивка (Обичам те!). За тези филми имате моята дума, че са страшни и могат да ви гарантират една chill-horrormovie-halloween-night… Не забравяйте да загасите тока, за да стане по-spooky.

  1. Греховен/Sinister

IMG_1450 3.jpg

Гледах го преди няколко години. Определено се доверявам на филми, в които участват именити актьори. В “Греховен” Итън Хоук играе ролята на популярен писател. Той и семейството му се местят в нов град и къща, където той търси муза за поредния си роман. Къщата обаче, крие доста стряскаща история и всичко започва да се разкрива с няколко филмови записа. Краят е неочакван, излишно е да споменавам, че не е “щастлив”…

2. Наследствено/Hereditary

IMG_1454 3.jpg

Филмът е от 2018г. и ми беше препоръчан съвсем скоро. Страхотното в него е, че е изключително заплетен. Ако го гледате обърнете внимание на детайлите, които са навсякъде. Сценарият е гениален и спокойно мoже да бръкне в главата ви. Когато Елън, матриархата на семейство Греъм, умира, семейството на дъщеря й започва да разкрива загадъчни и все по-ужасяващи тайни за тяхното родословие. Колкото повече откриват, толкова повече се оказва, че се опитват да преодолеят зловещата съдба, която сякаш са наследили. Това, от което ме побиваха тръпки? Момиченцето Чарли, чийто външен вид е меко казано странен и звука (“пук”), който издава с устата си…Отново краят е по-скоро непредвидим, но се връзва перфектно с цялата извратена история на семейството.

3. Жената в черно/Woman in black

IMG_1455 3.jpg

Чувствам се странно, когато гледам в друг филм, актьор, който вече съм нарочила само за една определена роля. Става въпрос за Даниел Радклиф, познат ни като Хари Потър. Във филма той играе ролята на овдовял адвокат, който е изпратен да събере налични документи от изолиран, изоставен имот. Изненадващо за мен, ролята му пасва изключително добре. Действието се развива в английско село през 20-ти век. Къщата, в която му се налага да работи, буди меко казано страх у местните, които не искат да се доближават до нея или да споменават за духа, който я обитва. Историята разказва за злата и отмъстителна жена в черно.4. Заклинанието/The Conjuring (Първа част)

IMG_1485.jpg

Подчертавам първа част, защото според мен тя е наистина страшната. Признавам, че съм леко предубедена към филма с няколко части, защото почти винаги действието се размива с всяко продължение. Въпреки това, филмът е част от по-мащабна поредица, наречена “The Conjuring Universe”, представяща реалните случаи на двойка паранормални следователи - Ед и Лорейн Уорън. Те не са просто измислени герои, а реално съществуващи личности, които са се борили с паранормални явления. В основните серии (каквато е “Заклинанието”) фокусът е върху опитите им, да помогнат на хора обладани от демонични сили. Другите филми от поредицата като “Анабел” и “Монахинята” се фокусират върху произхода на някои от субектите, които следователите срещат.

В тази първа част от поредицата, действието се развива през 1971г., а Ед и Лорейн са извикани да помогнат на семейство, преживяващо стряскащи събития във фермата си в Роуд Айлънд.

5. Анабел/Annabelle: Creation

IMG_1482 2.jpg

Предисторията за демоничната кукла Анабел, е четвъртата част от “The Conjuring Universe”, за която споменах горе. Сценарият не е “уау”, но пък ефектите и актьорската игра си ги бива. 12 години след смъртта на малката си дъщеря Анабел, майстор на кукли и жена му, решават да приютят няколко сирачета и монахиня в дома си. Много скоро всички те се превръщат в мишената на обсебената кукла на майстора.

6. Прометей/Prometheus

IMG_1478.jpg

Режисьорът Ридли Скот успешно допълва поредицата си “Пришалецът”. Въпреки това “Прометей” се фокусира върху своя собствена митология и идея за извънземния живот. Филмът проследява пътуването на екипажа на космическия кораб “Прометей”, който следва карта на звездите, открита сред артефактите на няколко древни култури на Земята. Търсейки произхода на човечеството, екипажът пристига в отдалечен свят и открива заплаха, която може да причини изчезването на човешкия вид. Филмът е сред любимите ми хоръри, защото те държи в напрежение до самия край, увлича те и те кара да се пренесеш в съвсем друга реалност, режисирана по доста правдоподобен начин.

7. Бягай/Get out

IMG_1468.jpg

Важно е да споменем, че филмът получава множество награди и номинации дори за Оскар. С дебюта си, режисьорът Джордан Пейл улавя една доста актуална тема - отношенията между бели и цветнокожи. Действието се развива в САЩ и се концентрира върху афро-американец, който разкрива обезпокоителна тайна, когато се запознава със семейството на бялата си приятелка. Наглед широко скроено, заможно семейство, но което е обслужвано само от цветнокожа прислуга. Странностите започват да изкачат една по една. Интересно е, че филмът може да се гледа с два различни финала.

8. Ул. “Чудовищно” 10/10 Cloverfield Lane

IMG_1479.jpg

Определено психарски филм, в който имаш съмнения за това коя е “истинската” история до самата развръзка. Всъщност млада жена, която бяга от досегашната си връзка, претърпява катастрофа. Събужда се в подземен, добре оборудван бункер, в компанията на двама мъже, които настояват, че апокалитпично събитие е оставило повърхността на Земята необитаема. Макар историята им да звучи неправдоподобна, тя скоро започва да им вярва. Успоредно с това, в бункера постоянно се случват събития, които я карат да си мисли, че е отвлечена.

9. То следва/It follows

IMG_1459.jpg

Това е един от онези по-релистични ужаси, в които действието се развива бавно и в реално време. Проследява историята на тийнейджърка, на име Джей, която “хваща” свръхестествено присъствие след като прави секс с момче. Съществото не спира да я следва под различен ужасяващ облик, където и да отиде. Целта му, разбира се е да я убие, както и останалите хора по веригата. Филмът е готин, а след като го гледаш не спираш да се оглеждаш.

10. Нито звук/A Qiet place

IMG_1467.jpg

Кой от вас е фен на Емили Блънт? Аз със сигурност, още от “Дяволът носи Прада”, но да се върнем към “Нито звук”. Гледах го на кино и 90% от филма се развива в тишина (дори не успях да ям пуканки). В него семейство, живеещо в пост-апокалиптичен свят, е изправено пред задачата да пази пълна тишина, за да остане живо. На земята живеят извънземни, които ловуват всичко, което чуят, защото притежават изключително развит слух. Родителите (Емили Блънт и Джон Красински) правят всичко по силите си, да запазят децата си живи, но е необхдим само един малък шум, за да ги превърне в плячка.

11. Вещицата/The witch

IMG_1486.jpg

Както заглавието подсказва, в този филм е зачекната темата за вещерството, черните магии и обладаването от зли духове. Това е причината през 1630г., семейство от Нова Англия да претърпи своя ужасяващ разпад. При опасност от изгонване от църквата, един английски фермер оставя колониалната си плантация, премествайки съпругата си и петте деца на отдалечен парцел земя в края на зловеща гора - в която се крие непознато зло. Странни и обезпокоителни неща започват да се случват почти веднага - животните стават зли, реколтата се проваля, едно дете изчезва, а друго става привидно обладано от зъл дух. С подозрение и параноя, членовете на семейството обвиняват дъщеря си Томанин в магьосничество. Тъй като обстоятелствата стават по-коварни, вярата, лоялността и любовта на всеки член на семейството се изпитват по шокиращи и незабравими начини.

12. Ритуалът/The rite

IMG_1481 2.jpg

"Битката срещу дявола, която е основната задача на Свети Архангел Михаил, все още се води днес, защото Дяволът все още е жив и активен в света". - Папа Йоан Павел II

Антъни Хопкинс е в ролята на свещеник занимаващ се с екзорсизъм в сърцето на католическата вяра - Рим. Филмът проследява студентът Майкъл Ковак, който е изпратен да изучава екзорсизъм във Ватикана, независимо от собствените си дълбоки съмнения относно практиката. Майкъл смята, че “демоничните” обсебвания са нищо повече от психиатрични случаи и трябва да се лекуват като такива. Едва, когато бива изпратен като чирак при отец Лукас (Антъни Хопкинс), легендарен свещеник извършил хиляди екзорсизми, Майкъл започва да осъзнава, че съществуват феномени, които науката не може да обясни или контролира ... и зло толкова насилствено и ужасяващо, че го принуждава да оспори всичко, в което вярва.


Е, това са част от филмите, които успяха да ме стреснат. Ако и вие сте луди по хорърите като мен, можете да споделите някой от своите любими филми в коментарите. Ще се радвам да гледам нещо ново и да допълня "страшния списък”. Пожелавам ви прекрасна Хелоуинска вечер.

КариKarin OkolieComment