Как да управляваш времето си по-ефективно

2DA50289-03A6-4B7F-A298-C87C6C2897F2.jpg

Здравейте,

винаги съм вярвала, че времето е най-ценния ни ресурс и е глупаво просто да го прахосваме. Когато не го управляваме правилно се случва именно това. Заети сме, но дори и да не сме, сякаш ни е трудно да свършим всички задачи, които сме планирали. Замислих се на какво се дължи това? Чували ли сте мисълта “Да управляваш времето си, значи да управляваш живота си.” Тя важи ли за вас?

Има неща, които наблюдавам за самата себе си, преди да ги опиша в блог пост. Така наистина мога да споделя моето лично мнение и отношение по даден въпрос, ето защо реших да се завъртя около тази тема. Времето ми напоследък недостига и си мисля, че истинският майсторлък в правилното реализиране на потенциала ни идва от това как ще разпределим времето си за действие.

Споделям ви няколко трика, които научих, че работят за мен и ме мотивират да не прахосвам “най-ценното си”:

  1. Знай коя е целта ти.

Започвам с това, защото вярвам, че най-важната мотивация е да знаеш какво искаш да постигнеш. Ако нямаш малка или голяма цел, едва ли би се притеснявал за това как разпределяш времето си. Когато си набележа цели, ставам по-фокусирана и внимателно избирам “пътя”, по който да вървя.

2. Научи се да приоритизираш

BB8F3B74-0111-4DF5-8E1C-2D310F9088CD.JPG

Мисля, че тук се губим най-често. Имаме много задачи, а не знаем коя първо да свършим. Приоритизирането успяваме да го правим дори несъзнателно, но съществуват неща в ежедневието ни, които само изглеждат важни. След като ги свършим, те не ни носят голяма стойност. Ето защо би било полезно да прилагаме този “трик”, който ни кара да отсеем прироитетите от всичко останало и да ги вкараме в динамиката на ежедневието си:

  • Важни и спешни - неотложната работа, която ни носи и голяма стойност.

  • Важни, но не спешни - нещо, което трябва да свършим, но разполагаме с повече време.

  • Спешни, но не важни - често това са нещата, които ни се виждат наистина важни само, защото трябва да действаме веднага. Ако си дадем реална сметка дали си струват обаче, спокойно можем да ги пропуснем или оставим за друг ден.

  • Нито спешни, нито важни - тези спокойно могат да бъдат задраскани от тефтера.

IMG_0742.JPG

3. Научи се да отказваш

И преди съм го споменавала в блоговете си, но винаги се затруднявам да го правя. В стремежа си да свърша още нещо, забравям колко е важно да кажа “не”. Няма нищо лошо в тази дума, напротив - използвана правилно може да ни донесе пизитиви, за които не сме подозирали, да ни спести време и да ни направи по-твърди в действията и намеренията ни.

4. Планирай, планирай, планирай

Защото помага, особено, когато си много зает. Имам чувството, че ако не го правя ще пропусна да свърша много неща и ще действам хаотично. В хаотичните действия можеш да загубиш адски много енергия и време, която няма как да си върнеш обратно.

5.Елиминирай всичко, което те разсейва

IMG_0743.JPG

Към момента най-големият ми дразнител е телефона. Опитвам се да стоя далеч от него, когато това е възможно, защото ме подтиква да правя още и още неща, но от тези в категорията “нито важни, нито спешни”.

6. Грижи се за себе си

Научи се да се наспиваш, да тренираш и дори да медитираш. Тези дейности те изкарват от стреса на ежедневието, зареждат те с нужната енергия и държат духа и тялото ти в кондиция. За миг си помисли, колко си неработоспособен, ако не си се наспал. Аз буквално се превръщам в друг човек, дори ставам леко апатична. Важно е да имаш дни, в които да си починеш дори от планирането, а това е нещо, което още усвоявам. Понякога просто трябва да се оставиш на прекрасната почивка без да планираш всяка минута от нея. Другото важно нещо е никога да не я забравяш, защото, ако не се грижиш за себе си, няма да успееш да свършиш нищо както трябва.

Винаги намирай време за разходка…

Винаги намирай време за разходка…

… и за вкусно кафе

… и за вкусно кафе

Надявам се този пост да ви е бил полезен или да ви е подействал мотивиращо. Не споделям нови неща, но знам колко често неглижираме тези, които са ни познати. Нужно е да управляваме времето си така, че то да работи за нас. За допълнителна доза мотивация ви споделям и този “дзен” цитат:

Не е нужно да променяш света си за един ден. Започни с нещо дребно. И най-дългото пътуване започва с първата стъпка. Постигаме величие постепенно. Малките ежедневни стъпки след време водят до изумителни резултати.
— Робин Шарма