Какво ме мотивира

IMG_3309.JPG

Здравейте,

изминалата седмица беше доста натоварена за мен. Не пиша този пост, за да се оплаквам от нея, а напротив. Радвам се, че мина, но съм още по-щастлива, че успях да се справя с всичко планирано, пък дори и да си извадя разни поуки и вдъхновение за нещо ново в блога. Всеки има дни, в които нещата се случват по-трудно или изобщо не се случват. Какво правите тогава? Навярно именно в такива моменти е важна мотивацията, която ни кара да продължим без да се откажем.

Този пост е посветен на няколко “прозрения”, които съм научила сама за себе си. Това са нещата, които най-често успяват да ме “вдигнат” от леглото в понеделник сутрин или ми помагат да изкарам много тежка тренировка и натоварен ден. Мотивацията е различна за всеки и често се крие в лични стимули, за които не е нужно някой да знае. Когато открием какво ни зарежда, можем спокойно да го използваме като гориво в трудни моменти.

Има няколко основни неща, до които свеждам мотивацията си:

 • Любов

  Банално или не, любовта е тази, която ни движи. Не говоря за любовта към някого, която също може да бъде стимул, а тази към професия, дейност или призвание. За да имаме мотивация да преодоляваме трудности трябва да изпитваме любов. Любовта е мотивация, която може да “заседне” в нас за дълъг период и действително да роди резултат. Да “гориш” в това, което правиш означава да го обичаш. Ако не обичаме това, с което се занимаваме е много трудно да останем мотивирани и да бъдем наистина успешни. Ето защо, преди да се опитам да се “надъхам” си отговарям на въпроса: Защо го правя?

 • Защото

  Нещатата, с които се сблъскваме няма да са винаги приятни или леки, но всичко е наред, ако действително знаем защо ги правим. Ако ми предстои кофти ден или тренировка и нямам никакъв стимул за действие, си припомням защо трябва да мина през това; какво ще ми донесе. Ако и това ми е трудно, си мисля за резултата от усилията, за “брането на плодовете” от труда. Това ме кара да се вълнувам.

 • Вълнение

  Майсторлъкът е в това да го създадем като чувство. След като обичаме това, което правим е сравнително лесно да се развълнуваме за него. Развълнуваме ли се веднъж, няма как да не се захванем за работа. Когато ми е трудно, се опитвам да се пресъздам чувството, което изпитвам след едно добро състезание или пък предстартовата треска. Това ми носи адреналин и ми помага да се справя с липсата на желание. Този похват важи и за всичко друго, с което се занимавам - просто сменям обекта на представа.

 • Предоляване на себе си

  Мотивацията често може да бъде свързана с преодоляването на самия теб. Мисля, че тя винаги трябва да бъде насочена към надскачане на досегашните възможности. Ако се опитаме да бъдем по-добри от вчера, това означава, че успешно градим по-добра същност в лично и професионално отношение. Не всичко в ежедневието ни е приятно, но излизането от зоната на комфорт (където знаем, че нищо не вирее) може да бъде наистина голяма награда след време. Всеки път, когато се опитвам да се мотивирам мисля, за човека, в който искам да се превърна и, за когото нито едно задължение не може да бъде прекалено голямо препятствие.

Пожелавам ви една седмица изпълнена с мотивация и перфектно свършена работа.

Кари

IMG_3376.jpg