Новогодишни цели - защо не ги осъществяваме?

Snapseed+88.jpg

Честита Нова година!

Пожелавам ви 2019 да е максимално благосклонна и да ви донесе всичко това, което 2018 не е успяла! Надявам се, сте си починали добре празнично и сте се заредили с чисто нова енергия, която ще ви е нужна, за да започнете годината по най-добрия начин. Предполагам и, че много от вас вече са си поставили новогодишни цели. Всички го правим. Казваме си, че от тази година ще бъдем по-… слаби, усмихнати, упорити, грижовни, пестеливи, добри и т.н. до… безкрай. Това, което ми е интересно обаче, не са самите новогодишни обещания, а защо почти никога не успяваме да ги осъществим. Успяваме да започнем годината с амбицията да бъде по-добра от предходната, но тази целеустременост често трае не повече от седмица, две.

Прави ли ви впечатление, че целите и желанията ни придобиват една масовост, тоест те са същите цели и желания като тези на съседа или човека до нас в трамвая. Всички ние целим едно и също - да живеем по-добре и да сме щастливи, а това твърде често е свързано с малки неща, нуждаещи се от промяна в ежедневието ни и самите нас.

B03851DE-B911-43EA-B42C-D4603DE35E39.JPG

Обещанията, които най-често си даваме в началото на всяка нова година са… едва ли ще ви е трудно да ги отгатнете:

 • Да харча по-малко, да спестявам повече

 • Да се храня здравословно

 • Да влезна във форма

 • Да чета повече

 • Да прекарвам по-малко време в социалните мрежи

 • Да прекарвам повече време със семейството и приятелите си

 • Да овладея ново умение/ да усъвършенствам старо

 • Да започна да организирам времето/ежедневието си по-добре

 • Да живея за момента

 • Да посещавам повече културни събития

  и т.н.

Всяка Нова година носи усещането за чисто начало, нов старт… Тя малко прилича и на всеки Понеделник, в който си обещаваме, че от тази седмица ще…Но успяваме ли? Самата аз винаги си слагам цели, било то седмични, месечни или годишни. Знам, че за мен е важно да съм наясно с нещата, които гоня и искам да постигна. Понякога имам чувството, че без конкретните цели ще се изгубя. Но не се заблуждавайте, на мен също ми е трудно да удържа на думата към себе си. Реших, че този пост ще е от полза на хората които (като мен) обичат да планират и да предизвикват себе си.

IMG_5954.jpg

Защо според вас не успяваме да спазим новогодишните обещания? Според мен причините са няколко. Първо: когато поставяме целите за годината сме повлияни от празничните емоции, тоест когато например казваме “Искам да съм по-пестелив/а”, сме повлияни от Коледните харчове. Същото е и с желанието да се храним здравословно, да висим по-малко в социалните мрежи и прочие. Ето защо, когато поставяме новогодишни цели трябва да е минало определено време от празничните емоции.

Второ: целите, които слагаме винаги са свързани с някакви емоции. Когато ги поставяме е добре да си отговорим на въпроса “Защо?” или каква емоция би донесла тази промяна в живота ни? По този начин ще си дадем сметка за това, което наистина искаме да постигнем. Ако искаме да придобием самочувствие например, не е нужно да свалим 10кг, както и обратното: не е задължително свалянето на 10кг да ни донесе самочувствието, от което имаме нужда. Според мен това е и основната причина да не успяваме да спазим конкретното новогодишно обещание - просто нямаме нужда точно от него.

Трето: новогодишните цели винаги са много амбициозни и несъобразени с истинските ни възможности. Колкото по-обективни сме, толкова е по-голям шансът да изпълним целта. Също така “големите” обещания не винаги работят. Добър трик е да ги раздробим на “малки хапки”, които постепенно можем да изпълним.

Не на последно място: трябва да сме подготвени за трудности. Когато искаме да променим нещо, се налага да излезнем от зоната си на комфорт, което рядко е много лесно. Не бива да очакваме, че ще постигнем новогодишните цели лесно, а напротив - нужно е да се заредим с търпение.

Надявам се този пост да ви накара да преосмислите целите за новата 2019 година или пък да си създадете такива. Пожелавам ви не само страхотно начало, но и подобаващ край на новите 12 месеца.

Целувки

Кари

Snapseed 89.jpg