Идеи за преодоляване на пролетната умора

IMG_2614.JPG
IMG_2627.JPG

Можем ли да я наречем наистина пролетна умора или е по-скоро разновидност на "зимната леност"? Пролетта е все още мираж, защото навън вали сняг, а "женският-кофти-месец" показва пълната си красота. Не знам за вас, но аз все пак успях да се насладя на март и на няколкото топли, слънчеви дни бързо заменени от сняг и лед. За мен пролетната умора най-често се асоциира с "мързел". Бих казала, че нямам много енергия и всичко ми се случва на забавен каданс. Мога ли да кажа, че това е действителна пролетна умора или по-скоро си търся оправдание, не знам, но е факт, че се появява всяка година по едно и също време. Смешно е как пролетта не идва, но малкото отрицателни неща, които носи са тук.  

Всяка пролет забравям за това интересно явление, макар да се чувствам кофти. Случва се да попадна на някое заглавие за "пролетната умора" и да се сетя, че всъщност това е диагнозата ми. След като си "обясня нещата" става ясно, че трябва да предприема нещо за отстраняването на "вредителя". 

Ако все още се чувствате свежи и сте далеч от състоянието на пролетна умора, се радвам за вас, но ви препоръчвам да се движите и да пиете витамини чисто "профилактично". Може би организмът ни се настройва за пролетта, без значение от климатичните условия.  Имах възможността да усетя истинската пролет в топлите кътчета на България, където дърветата са вече разцъфнали, а щъркелите не замръзват! (добре де, в София колко често виждате щъркели, трябваше да ги спомена). Може би това е причината вече да усещам сезонната "летаргия". 

IMG_2032.JPG
IMG_2059.JPG

Какво правя, когато се чувствам пролетно-изморена? Няколко простички, но ефективни неща, от които можете да почерпите вдъхновение!

Най-често нямам желание за много движение, но няма как да го пропусна след като тренирам професионално. Трикът е да не спираш, а да преодоляваш всяка следваща тренировка, докато не започнеш да се чувстваш добре отново. Този момент винаги идва. Навярно трениращите и нетрениращите организми преживяват тази смяна на сезоните по-различен начин. Мисля, че благодарение на тренировките и постоянното движение пролетната умора се изпарява по-бързо, тъй че, не спирайте да се движите, колкото и да ви се иска просто да си легнете! Тренировката във всяка нейна форма е страхотен начин да надвиеш летаргичното състояние на организма.

Друг "избавител" са честите разходки на въздух, макар времето в момента все още да не го позволява. Пролетта можеш да я усетиш само навън, хаха. Също така е доказано, че при липса на достатъчно кислород, организмът включва защитните си реакции, тоест мозъкът се настройва за сън. Колкото повече въздух, толкова по-добре, толкова по-будни. Честото излизане или отваряне на прозорци работи като естествен будилник.

IMG_2677.JPG
IMG_2675.JPG

Сънят, обаче остава един от най-важните фактори за справяне с умората. Добре е да използваш най-подходящото време за сън - между 22ч. и 00ч. Добрият стар режим е едно от полезните неща, които взех от спорта. Ранното заспиване и събуждане носи гарантирана бодрост и щастие. Не мисля, че съществува по-добър естествен начин  да си върнеш енергията. Просто се наспи, но не прекалявай. Сънят над 9 часа действа точно по обратния начин - кара те да се чувстваш изморен. 

Винаги се опитвам да намеря своя ритъм. Ясно е, че човек не може да бъде енергичен през целия ден, което е напълно нормално. Нужни са малки моменти за презареждане. Аз разделям ежедневието си с едно кафе. Преди имах лошия навик да пия доста кафе, което ме изнервяше. Намалих го до максимум две на ден, като обожавам латето. Не силата на кафето, а начинът, по който те кара да се чувстваш, има значение. Кофеинът е полезен в умерени дози, ето защо е моят начин да се събудя успешно "за втори" път. 

IMG_2595.JPG

Пролетната умора доказано се лекува с пролетно почистване! Защо? Защото  носи мигновено удовлетворение и те кара да се размърдаш. С един куршум, два заека. Почистването и подредбата успяват да хармонизират физическото и психическото състояние, според учени от САЩ, а аз им вярвам. Чистотата и липсата на хаос някак ме балансира и определено ми помага.

Последното нещо, което се научих да правя всеки път, когато усещам умора, било то през пролетта или друг сезон, е добавяне на ледена вода към сутрешния си душ. Сигурно много от вас го правят или са чували за тази простичка техника. Първият душ е първата настройка за деня. Завършвам го с ледена струя, която действа на мозъка ми "ударно"и бързо ме кара да преосмисля тази глупост с "пролетната умора"...