Позитиви от вечерната йога

Вечерна йога, защо не?

Практикувала съм йога, но никога не съм задълбочавала в тренировките. Опитите ми винаги са били единични, а единствената причина да не се занимая малко по-сериозно е липсата на време. Йогата, обаче винаги ми е харесвала, защото тя е от малкото неща, които можеш да практикуваш достатъчно успешно и у дома (както и пилатеса, например). За целта създаваш свое специално пространство. Не ти трябва нищо повече от малко свещи, постелка, ароматни масла или пръчици, а може би и приглушена светлина. Можеш да превърнеш всяко местенце в "местенце за йога".

IMG_3707.JPG
IMG_3708.JPG

Често съм се чудила къде мога да включа един час йога в динамичното си ежедневие. И след като не стигах до решение се отказвах. Тук трябва да спомена, че медитациите се още един чудесен начин за разпускане, ако сте толкова изморени, че не искате да се движите. Тази седмица ми хрумна идеята за един "експеримент", казвам експеримент, защото нямах представа дали ще има ефект.  От нищото ми хрумна идеята за "bed-time-yoga", но реших да я практикувам в продължение на една седмица, за да видя как ще реагират тялото и... духа ми, хаха. Да, духа, защото за разлика от другите спортове йогата се фокусира както върху тялото, така и върху вътрешното аз. 

Та, експериментът си беше доста успешен, като го разделих на позитивите или "нещата, които прочетох" за  вечерната йога и my experience/ нещата, които открих сама за себе си. 

IMG_3620.JPG

Ще започна с нещата, които трябва да знаете, ако решите да опитате:

Целта на йогата сама по себе си е да балансира човек, да го успокои, освободи от физическата или психическа умора и напрежение. С това си определение спокойно може да се включи в списъка "must dо" на всеки един от нас. Има няколко специфични за вечерната йога позитиви:

- Успокоява и раздвижва напренгатата мускулатура, което предразполага към по-добър сън.

- Носи прилив на енергия при редовно практикуване и спомага за добрата циркулация на тялото. Това дава на човек усещането за щастие (което само по себе си е ключово) и съдържателност, тоест, кара те да бъдеш "тук и сега". Когато легнеш спокоен и щастлив, дорбият сън е гарантиран. 

- Дори 20 минути йога, са 20 минути далеч от смартфона, което в днешно време си е постижение. От друга страна електронни устройства сериозно могат да повлияят негативно върху съня ти.

- Ако имаш проблем или нещо сериозно тормози съзнанието ти, то често изниква именно, когато се опитваш да заспиш. В това отношение, йогата помага за изчистването на съзнанието от всичко излишно и фокусиране на ума върху настоящия момент.

- Йогата се практикува в приятна среда (както вече споменах - свещи, удобна постелка и т.н.). Всичко това те отпуска и лесно може да те приспи.

IMG_3706.JPG
IMG_3710.JPG

А сега и моя опит:

През цялата изминала седмица правих по една вечерна йога. В нея няма динамични или силови упражнения, всичко е супер спокойно и релаксиращо. Хареса ми, защото имам нужда точно от това - момент в, който да разпусна. Мога да потвърдя, че успокоява тялото и съзнанието, особено, ако я правиш съсредоточено.

В йогата (не само вечерната) се говори за любов към себе си. Нужно е да правиш упражненията с голяма любов към тялото и духа си, това помага да се заредиш с адски много положителна енергия. Това е и едно от нещата, върху които работих и чиито ефект виждам, self love било разковничето...

Друг важен факт е, че подобна практика ти дава възможността да останеш сам със себе си. Създаваш момент от теб за теб, който сякаш прекалено често пропускаме - искаме да се разбираме с другите, а не разбираме себе си.

IMG_3718.JPG

Йогата не е практика, чийто ефект виждаш мигновено, по-скоро трябва да си търпелив. Макар 7 дни да са малко, за да разбереш "за какво иде реч", аз наистина успях да събера обективни впечатления. През тези 7 дни спах като бебе (особено след 3-ия ден от практиката) и се чувствах доста спокойна (дори прекалено "дзен" за това, което съм попринцип). Според мен 20 минути са напълно достатъчни, както и ароматните свещи, хаха. Открих супер готин yoga channel в youtube, който ми пасна, препоръчвам го - Yoga with Adriene. 

IMG_3614.JPG
FullSizeRender 12.jpg

Другото готино нещо е, че кратката релаксация и раздвижване помагат на тялто ти по-бързо да смели вечерята, тоест да си легнеш с "по-лек корем" ( аз също не пропускам да вечерям). Най-размазващата поза е child pose, а преди да започнете вечерната си йога не забравяйте да си оправите леглото, за да можете директното да се пльоснете в него  след като наместите чакрите...

Намасте