Един специален ден

IMG_1582.JPG

Днес е специален ден, не защото е четвъртък и седмицата е почти към края си, а защото празнуваме един изключително значим празник. Международният ден на жената, 8-ми март се е превърнал в празник с историческо, социално и политическо значение. Можем ли да твърдим, че е един от най-значимите дати за обществото, честващ жената и нейната ключова роля в развитието на съвременния свят - мисля, че да!

Международният ден на жената за първи път се е състоял на 28-ми февруари, 1909г. в Ню Йорк, организиран от социалистическата партия. Година по-късно се избира нова дата, а именно 8-ми март. До годината 1975г., този ден се приема като празник от социалистите и комунистите, докато ООН не “осиновява” датата.

В България празникът започва да се чества официално след 9-ти септември 1944г, като се приема и за Ден на майката. В началото се празнува в предприятия, учреждения и заводи, отчитайки ролята на работещите жени и техният принос към производството, културата, науката и обществения живот.

IMG_1607.JPG

Ако се поровим в малко история можем нагледно да се уверим за метаморфозата, която ролята на жената претърпява. От времена, в които тя не е имала никакви права до днес, когато  все още се бори за статуса си на “равна” на мъжа в обществото. Факт е , че жената се е борила със  зъби и нокти за това, което е днес и макар ние “младите жени” да не сме видяли нищо от тази борба, а да се радваме на плодовете й , пред нас все още стои предизвикателството на това да се докажем  като също толкова значими, като напълно равни. 

Историята е писана главно от мъже и е споменава главно мъже  - война, политика, дипломация… Жената често не е била включвана в “историята”, а когато се е случвало е била показвана в ролята си на съпруга, майка, жена или любовница. Чували сме за  не много жени, които със заслугите си са намерили място в историята, която познаваме днес.  Въпреки това съм повече от сигурна, че тяхната роля е била ключова във всеки един момент на миналото или настоящето, макар и “не споменати” в дебелите книги.

Приятно и някак тъжно е да научаваме за все повече значими и невероятни истории на жени от миналото. Приятно, защото те показват истинската и неделима същност на жената от обществото. Тъжно, защото имаме възможността да научим за тези истории чак днес. Много от тях са твърде стари, а жените не са получили нужното признание тогава, когато е трябвало. Сещам се за един страхотен филм, който гледах наскоро и, който показваше именно това. Препоръчвам ви го, разказваше историята на три изключително умни жени, които са част от екипа на НАСА стоящ зад излитането на астронавта Джон Глен в космоса. Те се борят не само с предразсъдъците на обществото към работещите жени, но и с расизма (те са чернокожи), който властва по онова време.

IMG_1505.JPG

Чудейки се какво да подаря на мама за 8-ми март, попаднах на една преиздадена твобра на Вирджиния Улф. Не бях чела нищо нейно, но резюмето ме грабна - в есето се говори  същността на на жената, несъмнено феминистка, но няма да кажа повече за нея. Не се замислих, всяка една жена трябва да има такава творба в библиотеката си. Ако мога, самата аз бих написала книга за съвременната жена някой ден. Прочетох книгата преди да я подаря на мама, не се сдържах…

Все повече се убеждавам че жената е невероятно същество, има свръхестествени сили, а когато прочета нещо такова си го напомням с усмивка. Горда съм, че съм жена…

За капак посетих и една доста находчива изложба в една от любимите ми галерии “Червената точка”. Събитието представяше жената като стихия ( точно в десетката). Авторките на различните творби са жени, а кураторката Христина Бобокова ги обединява с цел да покаже нежната, но и бунтарска същност на жената. Напук на приказките, в които жените са или принцеси (красиви, но празноглави), или вещици (умни, но зли), изложбата разкрива невероятни творби на жени същевременно умни,красиви и добри, защото една жената спокойно може да бъде и трите.

От горе надолу:  "Следи", Райна Стоймирова; "Destination", Лариса Илиева; "Копнеж", Райна Стоймирова

От горе надолу:

"Следи", Райна Стоймирова; "Destination", Лариса Илиева; "Копнеж", Райна Стоймирова

IMG_1585.JPG
"Далечен полъх", Пенка Минчева

"Далечен полъх", Пенка Минчева

Днес е специален ден, днес е Денят на жената. Денят на майката, сестрата, дъщерята, но и на спортистката, артистката, писателката, бизнес дамата… на жената във всичките й лица. Денят е изпълненен с гордост и усмивки, с признанието, от което жената се нуждае всеки ден и се надявам, че го получава от хората около себе си. Честит празник, невероятни жени!