Не просто червило

IMG_5240.JPG

Не спавзвам beauty-трендове, а по-скоро слагам червилото, което ми харесва, което ми отива. Има хора, които са готови да сложат какъвто и да е цвят на устните си само, защото е модно (макар да не изглежда много ок). Към момента възобнових любовта си към червеното червило - слагам го при всяко излизане и какъвто и да е повод ( не и на тренировка, разбира се). Имах периоди, в които обожавах да нося цветно червило и признавам беше забавно - харесвах цикламени и лилави матови цветове, но явно ставам по-улегнала (скоро навършвам 24 все пак, хаха) и отново се връщам към класическата “драма”. Ами, да има нещо красиво, драматично в червеното червило, а най-якото е, че можеш да не слагаш нищо друго освен фон дьо тен, руж и спирала - то допълва цялостната картинка .

Избягвам да пиша beauty-постове, но ми хрумна да се поровя за интересни факти, свързани с това запомнящо се червило, пък и да си обясня “защо толкова ми харесва”, ето ги и тях:

IMG_4822.JPG

1. Червеното червило е най-продаваният beauty- продукт

Тови факт не ме изненада особено, все пак то е цвета, който сме виждали най-често върху женски устни в легендарни филми. Като бях малка си мислех, че червилото има само един цвят, именно червен. Днес червеното червило се конкурира с много други и е сякаш позабравено, но жените по цял свят го смятат за “иконично”, класическо, красиво.

2. Червеното червило се е използвало и от мъже

За да не отегча мъжете, бързам да споделя втория интересн факт - и вие, мъже сте носили червило! През Ренесансовия период във Франция, нюансите на червено са се използвали, за да красят устните и на мъжете от двора на Луи XVI. Само, че по онова време и в онзи кралски двор, мъжете били такива кокони, че ползвали почти толкова beauty продукти, колкото и жените. Червеното червило е имало за цел да накара  устните им да изпъкват пред бледото им (напудрено) лице. (тук леко злорадствам)

3. Червеното червило прави впечатление

IMG_5290.JPG

Всички знаем, че червеното червило не е като другите, има собствена харизма и чар, кара жената да изглеждат по един по-специален начин. Учени от Манчестър установяват, че мъжете гледат жени с червило по-дълго, от колкото жени без. Нещо повече, червеното червило ги кара да зяпат около 7.3 сек, докато розовото, например - 6.7сек, а жените с бледи устни получават скромното внимание от 2.2 сек. 

Фактите сочат , че червеното червило е символ на силната жена. Освен, че хората обръщат повече внимание на този цвят, те фокусират вниманието си върху устните и думите на жени с червено червило. За разлика от други козметични продукти, които искат да скрият или коригират нещо, то цели да подчертае женствеността и силата на жената. Прави го доста успешно…

4. Терапевтичните сили на червеното червило

Както вече споменах, червеното червило символизира сила. То, обаче се асоциира и с увереност. Редица жени споделят впечатленията си от това да го носят, като някои от тях казват, че го слагат умишлено, за да се справят с определна ситуация. Сякаш червеното червило дава супер-сили. Колкото по-често го носят, толкова по-уверени стават.

В миналото червилото се  е носило от жени смятани за вещици, докато през 1500г. започнало вярването, че то действително има магически сили. Кралица Елизабет е носила червено червило и е вярвала в неговите лечебни свойства. Ето защо е държала да го сложат на устните и дори след смъртта и. Е, след като една кралица го носи “до гроб”…

5. Монополът на Елизабет Тейлър

IMG_5288.JPG

Дамата изрекла думите “Pour yourself a drink, put on some lipstick, and pull yourself together”, Eлизабет Тейлър не ги е имала в предвид за останалите жени на снимачната площадка. Твърди си, че по нейно настояване само тя е имала право да носи червено червило по време на заснемането на филми. Явно това червило наистина ти дава нужната увереност -“like a boss”.

Никъде не пише, кои точно са жените, носещи червено червило. Кой е този тип жена, която се осмелява да сложи този цвят и какво говори той за нея? Навярно всяка жена може да говори за личното си усещане от драматичния образ, който това червило създава. За мен то е statеment за женственост, за мека, но силна същност, за категоричност. И това за увереността го приемам..

IMG_5292.JPG