24 урока за 24 години

IMG_6168.JPG

Рождените дни са радостни, но и леко странни събития. Тази, така наречена "дупка" преди рожден ден ми е любима. Нямам представа дали е доказано, че съществува подобно явление, но на мен ми стига фактът, че го изпитвам.

Като изключим силната  емоционалност и неразположеност преди да навършиш още една година, рожденият ден си остава най-личния и страхотен празник, който можем да изпитаме през годината. Самият факт, че си рожденик и хората те посрещат с усмивка, където и да отидеш е абсолютно достатъчен. Колко често, обаче си правм равносметка за изминалата година и за нашата зрялост? Аз - рядко, до днес. Днес се замислих, че трябва да има нещо повече, освен добавянето на едно число към възрастта - навярно добавянето на още един урок. За 24-те си години на тази земя трябва (надявам се) да съм научила много повече от 24-и урока, но в този пост ще ви споделя само толкова, но най-ярките!

1. Ако искаш - можеш

Много пъти съм чувала, че "когато детето се учи да ходи, не се отказва след първото падане" - не си казва, че никога няма да се получи, все някога прохожда. Това е най-яркто сравнение/доказателство, за което се сещам, когато изпадна в труден момент. Може да звучи клиширано но е съвършено вярно. Можеш, без значение от броя на паданията.

2. Винаги ще срещаш кофти хора

Като малка съм се сблъсквала с доста подигравки главно за цвета на кожата си. Наясно съм , че децата могат да бъдат жестоки, но не съм го осъзнавала докато самата аз съм била дете. Днес съм доста дебелокожа, но това се дължи на наистина кофти хората, които съм срещала. Може би трябва да им благодаря, те са допринесли за това, което съм.

IMG_5535.JPG

3. Колкото повече преоткриваш, толкова повече има за преоткриване

Защото светът е интересен за тези, които не спират да търсят. Не сте ли съгласни?

4. Усмивката отваря врати

Така е, можеш да опиташ. Усмивката е подценявано оръжие, което винаги работи, да не говорим, че е заразна. Дори да се сблъскваш с нещо "намръщено", усмихни се и нещата ще се обърнат на 360 градуса! 

5. Мисли право

Тоест, стреми се към добрата, красивата и топлата мисъл. Научавайки се да мислиш добро привличаш само добро.

6. По-добре чифт кубинки, от колкото чифт токчета

Това си е чист style advice.

7. Закуската е важна

До скоро се бунтувах, мислих си, че закуската е "оverrated", докато не започнах да закусвам (разнообразно) и да усещам колко добре ми се отразява.

IMG_6188.JPG

8. Любовта е всичко 

Любовта към любим човек, към призвание/професия, към себе си... Тя винаги е най-важната движеща сила, без която щастието е невъзможно.

9. Уютът на твоя дом е подценявано щастие

Който променя цялото ти възприятие за света и те прави 100 пъти по-работоспособен и удоволетворен. 

10. Нищо не може да замени съня

Не само като спортист, но и като човек вярвам, че ранното лягане прави чудеса!

11. Важно е да си самостоятелен

Израстнала съм с мама, която винаги е била много заета, тоест, без да искам съм се научила да бъда  самостоятелна. Това си има своите големи позитиви, защото от малка свикнах да се справям сама и да разчитам до голяма степен на себе си. Мисля, че много хора не успяват да се научат на самостоятелност на време, което им се отразява после.

12. Това, че не разбираш някого/нещо, не значи, че не трябва да го приемеш

13. Има много начини да се извиниш, но често най-простичкият работи най-добре

Както "Blue" пеят: "...sorry seems to be the hardest word..."

IMG_5487.JPG

14. Дребнавостта е за “дребните” хора

15. Думата “не” не е лоша дума, научи се да я казваш, когато трябва.

Докато науча този урок, ми се наложи да жертвам доста неща. Изненадващо е как някои хора, смятат, че казвайки "НЕ" се превръщат в лоши и невъзпитани, а всъщност отстояват себе си.

16. Да се сравняваш никога не е добра идея.

Поне за мен сравнението никога не е работило по позитивен начин. По-скоро  можеш да научиш нещо от някого, да "вземеш" някое добро качество, за да усъвършенстваш  самия себе си.

17. Бъди добър и с лошите

IMG_6181.JPG

18. Важно е да оставаш насаме със себе си

За да се научиш да се разбираш - кой си, какво искаш. Когато знаеш тези неща си много по-добър и за другите.

19. Не се променяй, за да влезнеш в нечии критерии.

Приеми факта, че не всички хора ще те харесват и това е напълно нормално. Тогава ще ти е по-лесно да приемеш себе си с всичките си добри и лоши качества.

20. Не бъди съдник, защото за всичко си има причина, макар ти да не я знаеш.

Това е вечната борба. Да бъдеш емпатичен и разбран понякога е прекалено трудно. Въпреки това проумей, че зад всяко действие се крие причина, която може да е основателна и да я разбереш след време.

21. По-добре дарявай любимите си хора с любов, а не с критика

22. Търпеливият човек винаги получава това, което иска

Според мен търпението е едно от най-трудните, но ценни качества, които човек може да притежава. Имам още доста да усъвършенствам в тази посока, но осъзнах (и го изпитах), че търпението носи огромни награди.

23. Възползвай се от момента

Защото той често не се връща. Когато свикнеш да действаш сега, не съжаляваш за пропуснати възможности.

24. Обичай себе си и развивай всичките си таланти

IMG_6180.JPG

Целувки и слънчев ден (за мен рожден)!