Моят "Travel Experience" или това, което не виждате от снимките

IMG_5730.JPG

Красивите пътувания често имат и грозна страна, която снимките рядко показват. Тя е свързана с неточностите, проблемите или неочакваните ситуации, които всяко едно пътуване "предлага". Всички тези моменти впоследствие се превръщат в комични спомени, с които можем да разсмеем приятели.

Вече е Април, а плановете за нови пътешествия са в разгара си. Своите планувам в 9-10 месечен аванс. Знам, че звучи  "фантастично" , защото "всичко се случва", но когато си сериозен в намеренията си и знаеш добре, кога ще си напълно свободен, нещата се получават. Много е важно с кого пътуваш - човекът, с който планираш и неговото отношение. Намери човек, който да споделя твоите ценности, с който да си пасваш и, който да се отнася сериозно към начинанието, в противен случай пътуването е обречено...

IMG_5715.JPG

В този пост ще ви споделя някои от запомнящите се (и комични) моменти, които съм преживяла на път.

1. Без квартира в Хавана

IMG_5927.JPG

Куба е едно невероятно място. В поста си за нея, споменах, че според мен не е за всеки главно, защото действителността не е толкова прекрасна, колкото са снимките. Радвам се, че я посетих, тя беше част от списъка ми и мисля, че всеки трябва да отиде там поне веднъж в живота си. "Забавната случка" се случи при настаняването ни в Хавана, след престоя ни във Варадеро. Приятелката, с която пътувах трябваше да уреди квартирата ни в Кубинската столица, но в последния момент се бе доверила на местен кубинец, който беше предложил "невероятно място на по-ниска цена". Когато привечер таксито ни остави в сърцето на Хавана (което е гето), а ние почукахме плахо на вратата на  casata/къщата за гости, установихме, че там няма никой. Съседите, които вече се бяхме скупчили около нас, енергично жестикулираха и ни обясняваха (на испански), че собственика изобщо не е в града. Признавам си, че бая се панирахме, но за късмет една баба излезна от съседната къща и ни каза, че може да ни приюти...

IMG_5710.JPG

2. Язовир Кърджали и неоткриваемата крепост

Миналото лято най-сетне посетих Перперикон и язовир Кърджали. Бяхме си набелязали няколко обекта в тази област, в които се включваше и крепостта на име Моняк. Пътуването ни беше кратко , за това искахме да не губим време, а да разгледаме всичко възможно. Още първият ден решихме да "атакуваме" крепостта, но пътя се оказа прекалено стръмен и неясен, за това я оставихме за втория ден (впоследстиве се оказа, че не се намираме на правилното място). На следващия ден се сблъскахме и с истинската трудност - крепостта беше описана в интернет, но беше направо неоткриваема, дори за GPS-a на колата (защото до някъде трябваше да стигнем с кола).  За щастие, след поредня безсмислен "кръг" се натъкнахме на местен, който  ни обясни накъде да продължим. Цялото "откриване" ни отне прекалено много време и нерви, но пък красотата на мястото компенсира всичко. Тъжно ми е да призная, че нещата не винаги вървят по план.

IMG_5718.JPG
IMG_5727.JPG

3. Тайланд и (почти) изпуснатият самолет

Тайланд наистина е невероятно място - от природата до гостоприемните местни. Всичко беше приказно, освен факта, че бях резервирала безркайно далечен хотел ( на 1 час от центъра на Пукет), два пъти ни измами един и същ таксиметров шофьор на остров Краби (който по-късно кръстихме Крапи/Crappy) и за малко да не си изпуснем самолета за София.

IMG_5723.JPG

След цялото пътешествие бяхме толкова изморени и до някъде превъзбудени, че преди втория полет към вкъщи (Истанбул-София) се озовахме на неправилния гейт. Бяхме седяли там поне един час, когато започнахме да забелязваме, че хората, които уж трябва да пътуват към София са азиатци - всички. Станах от удобното си място и видях, че полета изобщо не е за София. Сверихме инфото с бордните си карти и с ужас остановихме, че гейтът ни е друг , а времето за "бордване" е минало. Изпитвали ли сте онова чувство, все едно ви изливат студена кофа с вода върху главата ? Е, точно така се почувствах. Едва ли съм бягала по-бързо през живота си, както, за да хвана този полет. Прекосихме цялото летище и стигнахме точно преди да затворят вратата под носа ни. Когато най-сетне се "проснахме" на седалките, не спряхме да се смеем истерично поне 10 минути.

IMG_5941.JPG

4. Южна Африка и ранният полет с балон

Когато ни предложиха да летим с балон в Южна Африка и да гледаме изгрева, изкрещях "ДА, разбира се, че ще летим!". Когато денят дойде и трябваше да станем в 3, сякаш не бях толкова ентусиазирана. Пътувахме около 2 часа към мястото, от където излитаха балоните, но шофьорът ни се обърка поне 3 пъти и накрая не хванахме целия изгрев, а само част от него...Въпреки това полетът с балон е просто велико преживяване!

IMG_5934.JPG
IMG_5935.JPG

5. Куба и Ореото с мравки

Докато бяхме в Куба посетихме местността Vinales, за която можете да прочетете повече в поста ми за Хавана.  При една от спирките ни, вече бях доста гладна и реших да си взема пакетче Орео от единственото магазинче наоколо. След 3-тата бисквитка видях, че от пакета излизат мравки, мнооого мравки. Хапката ми приседна в гърлото и ми стана лошо от мисълта, че съм погълнала поне 10 мравки, заедно с бисквитите... От тогава не ям Орео!

6. Созопол и "тоталното размазване"

IMG_5932.JPG

Созопол е едно местата на българското черноморие, които харесвам. Тази година с мама посетихме един  страхотен комплекс, в който цареше невероятно спокойствие. Явно никога до сега не съм успявала да си почина наистина, защото на тази кратка ваканция преоткрих "лежането". Лежах цели 4 дни, без да стана дори веднъж (като изключим прибирането от плажа, който беше прекалено близо) - лежах на плажа, на скалите, в леглото. Може да се каже, че цялата почивка беше едно невероятно лежане, което ми се отрази толкова добре, че нямам търпение да я повторя и тази година! На път за вкъщи се чувствахме така, сякаш сме почивали цял месец...

IMG_5930.JPG

Лятото чука на вратата, както и идеите са планиране на ваканция. Планирането на пътуване е основополагащо за неговото осъществяване. Радвам се, че успях да отметна няколко от дестинациите от Bucket list-а си. Мога да говоря много за това как по-успешно и икономично да подготвите пътуването си, но на тази тема ще трябва да посветя цял един пост (ако изобщо ви е интересна). Най-важното е да го планирате с месеци напред (говоря за наистина далечните пътувания), защото по този начин почти всяка дестинация е достижима и може да се вмести в бюджета ви.

IMG_5716.JPG