Как да останеш фокусиран?

IMG_7177.JPG

Напоследък срещам проблем с фокусирането. В моментите когато трябва да уча, пиша или работя, в главата ми изкачат хиляди други неща, които са ми "по-интересни" , телефонът ми не ме оставя намира ( или аз него, въпросът е спорен). Колко от вас имат същия проблем? Като цяло съм доста дисциплинирана и нямам проблеми с това да свърша задачите си за деня, но явно всеки се бори с подобни "off-моменти",  а аз ви споделям моя начини за справяне с тях, придружени от вдъхновения  за home office!

IMG_7182.JPG

- Справи се с дразнителите

Дразнителите не винагите "дразнят", но често се неща, които просто те разсейват. За мен това е телефонът (еднолично на първо място). Не е задължително да висиш в социалните мрежи - интернет гъмжи от блогове, статии, музика, новини, които просто те "молят" да ги преоткриеш в най-неподходящия момент. Дори да си дадеш само 5 минути, за да "погледнеш какво се случва", те задължително се превръщат в 15 или повече... Как да се справиш с това? Елиминирай телефона, домашния любимец, списанието, абе всичко, което е способно да "изяде" времето ти за работа (е, не ги елиминирaй в буквалния смисъл, а просто ги изкарай от стаята).

IMG_7179.JPG

- Движи се в графика си

Много е важно да създадеш "план за действие". Той помага да не пропуснеш нещо важно от списъка със задачи или просто да раздробиш голямата задача на по-малки. Раздробяването на подзадачи ти помага да се фокусираш и изпипаш отделните елементи. Важно е да не си даваш "още 5 минути" за нещо, тоест старай се да се придържаш към времето, което си си дал за всяка една задача. 

- Намери точното място за дейността си

На мнение съм, че средата влияе върху работоспособността на човек. Аз открих своите "места за работа", които носят нужната атмосфера и ме предразполагат към действие. Ако твоето е у дома, за да се фокусираш е нужно да си създадеш въпросната атмосфера. Намери музиката, която хем те успокоява, хем не ти пречи да мислиш; създай си уют (освен, ако успяваш да се съсредоточиш в неразбория, аз лично не мога,  за това излизам навън, хахах); направи си кафе....

IMG_7184.JPG

- Дай си оптимално време (+време за почивки)

Когато времето ти е зададено се мобилизираш и знаеш, че работата няма да продължава вечно. Имаш определено време за нея, което ще изтече и ще можеш да правиш всичко, което ти е приятно (в случай, че работата не е сред "приятните" неща).  Преди да започнеш помисли добре колко време ще ти е нужно за всеки един елемент/точка/подзадача и се води по него, за да не се увличаш.

 Ако ти е нужно дълго време, включи и такова за почивки, в които "да си поемеш дъх". Не можеш да свършиш всичко наведнъж, особено ако е затормозяващо.

IMG_7185.JPG

- Влез в "зоната"

Ако действително успееш да се концентрираш ще усетиш как влизаш в "зоната", тоест дейността ти ще те погълне, а времето ще мина неусетно. Малцина владеят това умение, но е въпрос на лична нагласа и мисъл да го усвоиш и използваш. Както всяко нещо, това също може да се тренира и усъвършенства!

IMG_7189 2.JPG