Няколко лесни начина да минеш на "зелено"

IMG_6465.JPG

Замислих се, че да живееш зелено/ еко не е никак лесно, особено за хората в България. Вкъщи се рециклира, но в близост дори нямаме кофи за разделено събиране на отпадъците. Порових се и разбрах, че има доста лесни начини, които могат да ни помогнат да живеем по-природосъобразно. За да сме част от "зелената инициатива", не е нужно да сме крайни, а по-скоро практични. Това само по себе си ще ни направи по-загрижени за природата и удоволетворени, че действително правим малки промени в собственото си поведение.

IMG_6467.JPG

1. Вземи назаем вместо да купуваш

Лично аз много обичам да купувам книги, макар да имам цели 2 карти за  библиотеки. Оправданието е, че искам да направя своя уникална колекция от любими книги, но това не е никак "зелено". Заемането на книги от друга страна, спестява пари и спасява дървета (освен, че създава работа на библиотеките). Ето защо при следващото желание да си купя книга, ще се замисля.

IMG_6454.JPG

2. Храни се умно

Не съм запален "месояд", но определено не мисля да отпиша месото от менюто си. С риск да обидя някой веган, ще кажа, че според мен крайностите също не са много здравословни. Но добро "зелено" решение за хората обичащи месо е просто да го заменят (поне) веднъж седмично с постно ястие. Не го приемайте като ден, в който "ще се яде трева", защото освен салати има още много вкусни постни "хапвания".  Освен да помогнете на планетата, ще помогнете и на бюджета си.

3. Добави нещо "зелено" към козметиката си

IMG_6382.JPG

Използвай натурални продукти. За да почиствам лицето си, най-често си забърквам маска с хума, към която добавям мед и мляко. Правя го, защото действа супер на кожата ми, но се оказва, че е и еко. Напоследък използвам и глицериновите сърчица на "Сапунка" ( потърси ги във фейсбук: https://www.facebook.com/sapunka.handmade/ ), които са направени от 100% натурални продукти - растителни мазнини, етерични масла и аромати. Те са страхотно "зелено" решение, тъй като не съдържат SLS (Sodium lauryl sulfate), парабени и изкуствени оцветители. Да не говорим колко са сладурски...

IMG_6383.JPG

4. Пропусни бутилираната вода

Повече бутилирана вода = повече отпадъци. Вместо нея можеш да използваш шише или кана с филтър, които пречистват чешмяната вода. Това ти спестява разходите за бутилирана вода + можеш да смениш обикновената бутилка с много по-готино шише.

IMG_6463.JPG

5. Разхождай се повече

За да "изчистим" въздуха в София, пък и във всеки друг град, трябва просто да ходим повече, от колкото шофираме. Знам, че е трудно особено, ако ежедневието е динамично и натоварено. Въпреки това, във всеки удобен момент или почивен ден зарязвам колата на половината път и тръгвам пеш. Ако не за друго, направете го заради прекрасното пролетно време !

IMG_4047 3.JPG

Звучи лесно, нали? Има още много малки, но значими неща, които можем да направим, за да бъдем в помощ на нашата си земя! Ако се разтърсите ще ги намерите. Надявам се да съм ви вдъхновила за нещо добро :)