Кратък пост за увереността

Здравейте!

Ако се чудите защо започвам темата за увереността, сега ще ви разкажа. 

IMG_8238.JPG

Тази седмица присъствах на първото си събитие като блогър. Не мога да не го спомена, защото съм много щастлива. Събитието бе инициирано от Кауфланд България и имаше за цел да ни запознае с новата си линия козметични продукти bevola. Идеята за качествени козметични продукти, които можем да купим заедно с всичко останало, само от един магазин, звучи доста добре, защото би била практична възможност да спестим малко време. Знаем е, че времето е дефицит за всяка съвременна жена, както понякога и увереността. 

_MG_3941.jpg

Според мен едно от оръжията на жената днес е именно увереността, а тя идва с грижата за тялото и душата. Душата я храня с любов и книги. Тялото е малко по-трудно, защото хем искам да му угодя, хем искам да го направя дисциплинирано. Козметиката е важна "храна" за тялото, защото може да го направи щастливо! Представете си приятен аромат на мек и пенлив душ гел, който измива умората ви след дълъг ден на работа (или на стадиона). Ами това усещане е незаменимо, а и носи увереността  от това да се чувстваме добре. Продуктите на bevola, които успях да разгледам сякаш го предлагат. Май ще направя излючение и ще опитам нещо ново!

IMG_8241.JPG
_MG_3972.jpg

Темата на отворената дискусия беше именно за увереността и в какво се изразява тя за нас. Дълго след приключването на събитието, си мислих за значението на тази дума за мен. Навярно всеки човек има различни представи за това, какво значин да си уверен. За мен увереността , както всяко нещо, трябва да бъде сложена в умерени граници, за да работи за нас. Самочувствието и увереността са две напълно различни понятия, които често се бъркат, макар да имат общо помежду си. Споделям ви нещата, които според мен ни карат да сме неуверени:

_MG_4090.jpg
  • Сравнението

Макар да ни е в природата да се сравняваме с всички останали, това не е добра идея. Сравнението само по себе си не е лошо нещо, стига то да не ни подтиска, а води към обективни решения за лично усъвършенстване. Това, обаче е някак си невъзможно, защото ние хората ( и най-вече жените) имаме емоции, чувства, които често се накърняват тогава, когат се съпоставим с някой друг. Мисля, че рано или късно всеки човек осънзава, че има само един шанс за успех и щастие - да бъде наистина себе си. Да приеме качествата и недостатците си, но да обича това което е. Сравнението може да ни накара да се чувстваме кофти или така, сякаш нещо ни липсва. Това от друга страна отнема от увереността ни. Ето, защо, за да сме по уверени не трябва да се сравняваме с другите - всеки има различна история, стремежи и поглед над нещата. Важно е да оценяваме качествата на други, но и нашите собствени без да правим пряк паралел между тях.

  • Липсата на любов късм себе си

За да обичаме и да бъдем обичани, трябва да започнем от себе си. Когато бях по-малка това да обичаш себе си ми звучеше крайно егоистично и безсмислено. Сега мисля напълно обратното. Забелязали ли сте, че хората, които не се уважават и обичат, са най-често сприхави и ядсоани, завистливи, лоши. Според мен причината се крие в това, че търсят нещо у другите преди да са го намерили в себе си. Това нещо е любовта. Любовта към себе си те кара да мислиш за себе си, да се грижиш за себе си, да бъдеш добър към другите, да си пълен с позитивна енергия. Всичко това неминуемо ни кара да бъдем уверени и да вярваме във възможностите си.

  • Неоценяване на постиженията си

За да сме уверени трябва да оценяваме до къде сме стигнали и усилията, които сме положили. Инересно е как се стремим към нещо, а в послдествие омолважаваме постигнатото. Не е нужно да тръбим за успеха си, а да го приемем вътре в себе си, да  похвалим самите себе си. Малките ежедневни успехи са не по-малко важни от големите такива. Ето защо трябва да оценяваме постигнатото до момента, защото то е плод на усилия и желания. На нашите усилия и желания. Когато оценяваме малките си постижения, придобиваме увереността да продължим към по-големите успехи.

IMG_8242.JPG
IMG_8239.JPG

Аз вярвам, че увереността идва, когато съумеем да променим поне тези 3 важни неща за себе си. Далеч не е лесно, но самоусъвършенстването никога не е било лесен процес, нали? 

Какво значи увереността за вас?