По пътя на отпадъците с ЕКОПАК

Здравейте,

този пост е посветен на зелената кауза, в частност разделното събиране на боклук. Миналия петък имах огромното удоволствие да се запозная от близо с работата на ЕКОПАК България и да видя как изглежда пътят на отпадъците.

IMG_1609.jpg

Самата аз се старая да изхвърлям боклука си разделно, макар все още да не съм превърнала това в абсолютен навик. Осъзнавам, че има много и дребни неща, които цялостно могат да променят начина по който се отнасяме към природата. Основните въпроси, чиито отговори се надявах да науча, се осланяха главно на митове около разделното събиране на боклук. Тези митове, са често срещаната основна пречка  да започнем да събираме отпадъците си разделно. Надявам се този пост да разсее и вашите митове и съответно да отговори на въпросите, които често си задавате.

Впечатленията ми от самото събитие, бяха много положителни, защото видях как действително изглеждат нещата отвъд цветните контейнери. Разделното събиране на отпадъците все още не се е наложило напълно у нас. Реших, че най-лесният начин да си отговоря на въпроса "Защо хората не събират разделно", е като попитам хората около себе си, а след това и ЕКОПАК. Ето кои митове е важно да разсеем:

IMG_1483.JPG

Първи Мит: Защо избощо е нужно да събираме отпадъците си разделно?

Не знам до колко на всички ни е ясно защо е важно да събираме разделно и по този начин да се грижим за земята на която живеем ( и искаме да останем да живеем), но е добра идея да си напомняме за всички ползи от рециклирането като цяло. Това може да ни послужи и като стимул, ако за миг се разколебаем:

1. Като рециклираме пестим важни природни ресурси и суровини 

- пластмасовите отпадъци спестяват около 2 тона нефт

- хартиените отпадъци спестяват 2,5 барела нефт и 31 780 литра вода

- стъклените отпадъци спестяват 1,1 тона суровини

2. Като рециклираме пестим енергия - производството на продукти от рециклирани материали отнема по-малко енергия:

- енергията спестена от рециклиране на 1 пластмасова бутилка осигурява 25 мин. работа на компютър

- една рециклирана стъклена бутилка осигурява работа на телевизор за 1.5 часа

- един тон реициклирана хартия спестява 4 100 киловатчаса електроенергия

j20180608_0274.jpg
j20180608_0158.jpg

3. Спасяваме природата - колкото по-малко суровини извличаме от природата, толкова по-чиста я запазваме.  Рециклирането на 1 тон хартия например, спасява 13 дървета. Ето и още интересни цифри:

Как се разгражда боклука:

- 1 картонена опаковка - 3 месеца

- 1 пластмасова торбичка - 100 години

- Пластмасата - 400 години

- 1 алуминиево кенче - 500 години

- 1 стъклена бутилка - 1 000 000 години

4. Рециклираният отпадък се превръща в нови продукти

За изминалата година ЕКОПАК успява да рециклира 96 209 тона отпадъци.

Втори Мит: Защо да рециклирам, като цветните контейнери са пълни с всякакви боклуци?

Превъзпитаването на хората несъмнено е най-трудният процес, който отнема изключително много време, но и самосъзнание. Зелената кауза трябва да бъде част от всеки един човек, но не всеки я усеща толкова близка. Ето, защо ще мине доста време докато започнем да наблюдаваме напълно правилната употреба на цветните контейнери не ЕКОПАК. Въпреки това, когато отпадъците пристигнат на местата, където започва тяхното рециклиране, те отново биват сортирани и разделяни ръчно  и с помощта на машини. Това означава, че когато изхвърляме битовия или неразделен боклук не в предназначеното кошче, служителите на ЕКОПАК са нагърбват с повече работа. Изхвърляйки разделно, в правилния цвят контейнер спестяваме време и усилия на хората, които се занимават с допълнителното сепариране на боклука. Не бива да се демотивираме да рециклираме, а да затвърждаваме този навик въпреки всичко.

IMG_1470 3.JPG
j20180608_0209.jpg

Трети Мит: Всички контейнери се извозват от един и същ камион.

Това е още една често срещана причина, хората да не започват да събират разделно. Вярват, че усилията им ще се обезсмилят, ако отпадъците се събират на едно място по време на извозването. Истината е, че ако това се случваше, едва ли ЕКОПАК щеше да функционира. Всъщност, за всеки цвят контейнер има определен ден на събиране и извозване на отпадъците. Табелка на предното табло на всеки камион информира отпадъците от кой цвят контейнери извозва в този ден.

j20180608_0274.jpg

Четвърти Мит: Защо не са предвидени достатъчно цветни контейнери?

По време на разговора с ЕКОПАК става ясно, че Общината на всеки град е тази, която избира да се обвърже с акционерното дружество и съответно задава броя контейнери за разделно събиране в града или района. Това означава, че причината цветните контейнери да липсват на места не е решение на ЕКОПАК. Макар и не достатъчни на места, цветни контейнери има в почти всеки район и ще е полезно за самите нас, ако това не ни спира да рециклираме :

- Броят на цветни контейнери в България достига 15 829, разположени в 83 общини

- Обхванатото население е 2 570 688 жители

Стъкло, преди да бъде обработено

Стъкло, преди да бъде обработено


"По пътя на отпадъците" беше изключително интересно събитие за мен, като човек, който все още изгражда "зелени" навици. Посетихме линиите за сепариране на хартия (гара Искър) и за сепариране на стъкло (с. Равно поле). В първата видяхме как се сепарира хартията и пластмасата (видовете пластмаса са много). Линията за сепариране на хартия несъмнене е доста остаряла и има нужда от механизиране, което ЕКОПАК планира да направи в близките месеци и да доближи стандартите до линията за сепариране на стъкло в Равно поле. 

Стъкло след обработка

Стъкло след обработка

j20180608_0368.jpg

Линията за сепаририране на стъкло е съвременна и чиста. Останах впечатлена от начина по, който се реициклира стъклото и подробната информация за процесите на работа и сепариране, която получихме. Цялата линия се нуждае от само 5 човека персонал, който работи на смени! Видяхме и как изглежда и рециклираното стъкло. Нямам търпение да посетя и новата линия за рециклиране на хартия, която ще разчита на съвременно оборудване, но ще се нуждае и от човешка ръка. 

IMG_1481 2.JPG
j20180608_0360.jpg

Прибирайки се вкъщи вече правих планове как да превърна рециклирането в ежедневен навик, без да ми тежи.  Осигурих си 3 различни кофи, в които лесно и бързо мога да изхвърлям разделно. Ако често се двоумите, коя опаковка в кой контейнер да изхвърлите, в сайта на ЕКОПАК има пояснения за точните предназначения на всеки цвят контейнер. Лично аз съм решена да започна с рециклирането на отпдъците, но малко по малко да си създам и други “зелени” навици ( като тези, които описах в поста си “ Няколко лесни начина да минеш на зелено” http://karin-okolie.squarespace.com/blog/?offset=1525788891407). Ако, пък търсите готини и лесни зелени решения на всякакви ежедневни въпроси, посетете групата във фейсбук "0 WASTE.БГ" (https://www.facebook.com/groups/613338399012772/), която гъмжи от идеи и, с чиято основателка се запознах. “Зелените” хора са невероятно зареждащи и лесно те правят част от нещо толкова твое, колкото и тяхно.

Приключвам поста с призив за разделно събиране на отпадъците! Надявам се да съм разсеяла някои митове и да съм ви вдъхновила за нещо по-добро. Вярвам, че заедно ще успеем да направим живота си по-стойностен, чист и щадящ природата!