Как да останем вдъхновени?

FAA35946-7EE7-4F3E-BF54-0F49F24AEEB1.JPG

Как да останем вдъхновени тогава, когато не виждаме вдъхновение никъде? Задавали ли сте си този въпрос и вие като мен? Идеята за този пост се роди в момент, когато търсих вдъхновение и реших, че и то като всяко нещо, с малко повече тренировки или трикчета, може да се превърне в постоянна част от живота ми/ни. 

И така, започнах да чета и да сравнявам със собствените си емоции и опит, кои са факторите, които ми носят вдъхновение и следводателно, които трябва да запазя, за да го усещам постоянно. Оказа се, че съществуват простички дейности, които могат да ни генерират малко вдъхновение и да ни помогнат да продължим напред. Не е лесно да си креативен и постоянно да измисляш нови забавни идеи, с които да разнообразяваш ежендевието си. Понякога вдъхновението ни е нужно, просто за да продължим с ежеднвените си задачи.

2F80C274-13B7-490F-8015-A74EFD1115E5.JPG

Всъщност вдъхновението е движещата сила, която може да ни помогне да променим себе си и живота си, не мислите ли? Колко от вас започват да "действат" без вдъхновение? Именно - то е жизнено важно, за да вдъхнем живот на мечтите си. Не случайно съм кръстила блога си My book of Inspirations, защото вярвам, че който търси намира. Е, да го открием това вдъхновение!

“You can't wait for inspiration. You have to go after it with a club.” – Jack London

1. Пътешествие

409AB969-CC90-428B-9530-47F4971DFA7C.JPG

На път вдъхновението винаги идва, защото успяваш да се отърсиш от познатото и да намериш нещо ново около себе си. Всяко място, близко или далечно, крие невероятната възможност да те вдъхнови и запознае с нещо ново. Кратък дневен преход в планината ще свърши същата работа, защото способностите на природата да зарежда с положителни емоции, са неоспорими. Според мен пътуването е лек за скуката, еднообразието, но и начин да разгледаш себе си в различна обстановка. Ако не намирате и капка вдъхновние в ежедневието си, стягайте багажа, защото това е сигурен начин, че ще го откриете!

2. Четене

ACB0B448-0546-4A83-B02E-28041914D267.JPG
5837DDA8-9266-4E04-9963-E0A6A4497160.JPG

Има книги (цитат от тази, която чета в момента постнах в инстаграм), които съумяват да те "събудят". Според мен четенето на по-философски или духовни книги веднага след събуждане, ги прави още по-ефективни. Тогава поемаш положителната информация веднага и тя действа ободряващо. От друга страна в тези четива можеш да откриеш отговори на въпроси или мъдри съвети, които неминуемо ще те вдъхновят за промяна в мисълта или действията ти. 

3. Challenge

Предизвикай себе си! Интернет гъмжи от интересни и полезни предизвикателства, които могат да развият някоя твоя слабост. Сигурна съм, че и без помощ всеки един от нас може да измисли предизвикателство, което да отправи към себе си за определен период от време. Как това е вдъхновяващо? Ами, ако действително се отнесем сериозно и се справим с предизвикателството, ще наблюдаваме промяна в себе си, ще тренираме волята си, а това само по себе си ще ни донесе удоволетворение, което много бързо ще се превърне във вдъхновение.

Моето предизвикателство се състои в това да се науча да виждам само позитивното в ежедневието си и да не позволявам дори една негативна мисъл да тормози съзнанието ми ( това звучи като доста сериозно предизвикателство, но в интерес на истината е лесно).

26ECAB8E-F9BA-4F18-AD0A-A69F8EC647FA.JPG

4. Музика

Музиката е начинът да изпиташ вдъхновение почти мигновено. Направи си експеримент и започни да слушаш нещо ново и непознато като стил и изпълнение. Още по-лесно, накарай приятел да ти препоръча любим негов албум, който не познаваш и наблюдавай как това ще ти се отрази. 

5. Фокус  върху това, което те прави щастлив

82007647-1ED0-4709-8327-A971CF8BF760.JPG
50F7D465-83CE-4314-BA11-142D21C5A78A.JPG

Това е лесно, но може да е и предизвикателство, ако се чувстваш по-затормозен. Тогава всичко те дразни и е трудно да разбереш какво те прави щастлив. Интересна идея е да започнеш "Inspiration Journal", в който да записваш вдъхновенията си и какво ги е предизвикало. Връщайки се към такива приянти спомени и моменти, ще намериш това, което ти се струва трудно за момента. Според мен творчеството само по себе си е вдъхновение и води към вдъхновение. Обичам да пиша и това е едно от нещата, които ме карат да се чувствам щастлива. Пишейки пък, се свързвам с всички вас, които ме четете, което превръща това действие в  двустранен процес. Моят съвет е да правите или творите нещо, което  след това да  споделите с други хора, които могат да почерпят вдъхновение от вас или вие от тях (чрез обратна връзка). Щастието е най-често споделено, за това не забравяйте да включите и други хора към щастливите си дейности!

6. Насаме със себе си

C1D1C66D-B17A-4D12-8A3C-DE85B1265069 3.JPG

Обратното на споделеното щастие е момент далеч от всички останали. Мисля, че абсолютно всеки човек се нуждае от такива моменти за пренастройка и анализ на собствените си мисли. Когато оставаме насаме със себе си, успяваме да се самоанализираме, което е важно за отношенията ни с останалите. Когато имаме вътрешни противоречия и избягваме разговора със себе, това се предава и във връзката ни с околните. От друга страна е хубаво да приемем ,че самите ние съдържаме огромна доза вдъхновение, което просто трябва да изкараме наяве. Едно от най-прекрасните вдъхновения може да дойде отвътре, когато отделим малко време за себе си.

7. Вдъхновяваща история

CFEC3BCD-1F62-4B22-9DD9-A0649551E467.JPG

Когато нямаме вдъхновение, можем да почерпим такова от другите. Прочитайки нечия вълнуваща история - свързана с професионално или емоционално развитие, ние автоматично се вдъхновяваме. Последната, която прочетох беше тази на Джани Версаче от списание Biograph. Историята му е вдъхновяваща и мрачна, но пък ме накара да се замисля за много неща...

8. Овладяване на минимализъм

Това е много интересна идея за вдъхновение, която почерпих от друг блог пост. Всъщност минимализмът ще ни помогне да "изрежем" ненужното от ежедневието си:

Има различни начини за овладяване на минимализма. Можете да се отървете от ненужните вещи в къщата или да изберете да развиете “минималистичен ум”, в който намалявате броя на мислите, които препускат в главата ви. Можете да намалите финансовите разходите; можете да намалите времето си в социалните мрежи. Каквото и да решите да “изрежете” или намалите, ще оставите повече време и пространство, което да прекарвате по смислен и вдъхновяващ начин.
09546199-5AE9-46D7-8975-F8EE45B04FEE.JPG

Ще завърша поста си с това, че както и да се чувстваме е важно да действаме. Ако търсим вдъхновение, трябва да се постараем да го намерим, а не да чакаме то само да се появи, колкото и артистично да звучи. За да се чувстваме вдъхновени е важно да реагираме, да се движим, да не оставаме на едно място в очакване. Казват, че "Геният е 80% работа и 20% вдъхновение"!