My Sports Diary: ползите от спорта, за които не предполагаш

EB13A41B-FFBE-43BD-8407-6AE02C2038F8.JPG

Здравейте!

В поредицата My Sports Diary, обещах да ви споделям интересни неща от света на спорта или с други думи - "моят свят". В последното събитие на Web Cafe, на което станах част за кратко тази Неделя, се вдъхнових от появата на толкова хора, които имат огромното желание да спортуват, макар и не професионално. По тази причина реших да напиша и пост, в който ди ви разкрия колко неверотни неща крие светът на спорта. 

Разбира се, има огромна разлика между това да бъдеш професионален спортист и да тренираш за здраве. Което и от двете да практикуваш обаче, определено допринасяш много за тялото и духа си. За годините, в които тренирам съм научила много уроци - и хубави и лоши, а те далеч не приключват с това "какво трябва да ядеш, за да отслабнеш". Всъщност спортът е низ от физически тренировки, тренировки на духа, волята и емоциите. За да си добър спортист, макар и аматьор трябва да знаеш каква добавена стойност ти носи всяко едно движение в името на определната от теб цел.

Събитието "Влез във форма" беше зареждащо.

Събитието "Влез във форма" беше зареждащо.

Полза 1 : Спортът те превръща в "машина"

И буквално и преносно, но тук имам предвид преносното значение на това да си "машина". Всъщност това, което най-често забелязвам в "не-спортистите" е тяхната липса на точност и дисциплина. Едно от най-важните качества, които развиваш когато тренираш е това да спазваш определен режим и да имаш точен график на заниманията си. Дори, ако бягаш сутрин преди работа, това несъзнателно те кара да си създадеш самодисциплина и режим, които са ти нужни, за да продължаваш да бягаш сутрин преди работа. Всъщност потъвайки малко по мако в света на спорта, ти става все по-ясно как без да си точен и дисциплиниран не можеш да постигнеш нищо, дори и да свалиш онези 2кг, коит толкова те тормозят. Станеш ли сериозен в спортните си занимания, това се отразява и в останалата част от живота ти - ставаш машина, или човек, който прави това, което трябва да направи без "може би", "ами, ако" или "ами, май сега не" и други извинения.

36C6134B-AF93-4496-AD31-BEAFF2CEE073.JPG

Полза 2: Осъзнаваш на колко много си способен

Иначе казано, докато не започнеш да виждаш резултатите от работата си, не успяваш да осъзнаеш на колко всъщност си способен. Веднъж убедил се, че нещата могат да се случат, ти добиваш увереност и вяра в собствените си възможности, които  се пренасят и във всяко друго твое поприще. След като можеш да промениш тялото и нагласата си, значи можеш да промениш почти всичко останало в живота си.

Полза 3: Научаваш се да се грижиш за себе си

Благодарение на спорта можеш да научиш кои неща са добри за тялото ти и кои трябва да избягваш. Не говоря само за храната, която несъмнено е изключително важна, но и за други дребни неща (знаем, че "малките камъчета обръщат каруцата"), като например какво да направиш, когато се появи болка. 

Ако тряба да съм честна, до ден днешен не спазвам строго определен хранителен режим. Все още не го отчитам като грешка, но знам, че правилното хранене може да спомогне за развиването на спортни резултати и да направи тренировките още по-ефективни. Мисля си друго - сами можем да установим, кои храни ни влияят добре и кои са тези, които могат да ни "прецакат". Тялото е най-добрият учител, защото ни казва какво е нужно на самите нас. Същевременно трябва и да го вкараме в правия път, защото, ако ядем само junk, то никога няма да разбере какво е това healthy food и следователно няма да я поиска.

Полза 4: Спортът те прави практичен

Когато тренираш си даваш сметка колко важен е комфорта на тялото в дрехите и обувките, които носиш. Няма как да тренираш с нещо неудобно за дълго, защото самото ти тяло ще те принуди да го смениш. Научаваш се какво да избираш и, че качеството превъзхожда количеството. След като не можеш да носиш неудобни дрехи и обувки докато тренираш, едва ли ще се чувстваш ок с такива и в ежедневието си, където работи същия закон. 

IMG_3946.JPG

Полза 5: Оценяваш важността на почивката

Не се ли научиш по лесния начин колко важна е почивката, винаги го има и трудния - тогава, когато тялото ти даде знак под формата на контузия. Да се научиш как и кога да почиваш е нещо изключително важно. Умората може да бъде освен физическа и психическа, а от двете можеш да почиваш като размениш мисловната дейност с движение и обратното. Но преди всичко пълноценната почивка сама по себе си е тази, която може да даде на тялото нужната енергия, за да продължи напред. Не очаквай да бъдеш работоспособен и да успяваш, ако не почиваш, както трябва. Рано или късно тялото ще се изтощи и ще ти е нужно много повече време за презареждане и възстановяване от попринцип, а от това ще страда цялото ти ежедневие.

Полза 6: Каляваш волята и духа си

Не на последно място, спортът те учи как да преодоляваш себе си и да правиш неща, които смяташ за невъзможни. Колкото повече тренираш и се справяш с неща, които на пръв поглед ти изглеждат прекалено трудни, толкова повече каляваш духа и мисълта си, доказвайки си, че всичко е въпрос на нагласа. Спортът те учи да чакаш, докато системно полагаш усилия. 

"Влез във форма"

"Влез във форма"

Полза 7: Срещаш невероятни хора

Всеки вид тренировки и движение ще те сблъскат с други хора, които са поели по твоя път. Твърде вероятно е тези хора, да се превърнат в твои приятели, защото няма по-хубаво нещо от това да споделяш обща  страст с някой друг. Въпреки това, спортните среди могат да създават и "псевдо приятелства" , които често се градят на ползите, които хората имат един от друг.  Тук всеки може спокойно да се довери на вътрешния си глас - сърцето познава приятелите. Спортът непременно ще те сблъсква с всякакви хора, много от които наистина невероятни!