Detoxing myself или какво се случи с мен в последните 7 дни

Състваки:  Мляко от кашу; ябълка; киви; спанак; авокадо; конопено семе; ленено семе; мед

Състваки:

Мляко от кашу; ябълка; киви; спанак; авокадо; конопено семе; ленено семе; мед

Идеята за детоксикация ми дойде на ум съвсем случайно. Винаги съм искала и имала нужда да "изчистя" всичко натрупано в последната година. В края на спортния сезон ми хрумна, че трябва да направя нещо, което едновременно да зареди тялото ми, но и да го освободи от емоциите, стреса, кофти храната и всичко останало, натрупало се през дългия тренирочъвен процес.

Преди да започна да се детоксикирам прочетох повече за самия процес. За мен беше важно да не следвам определена програма, а да се водя по естествения ритъм на тялото си. Изчистването на организма е древна практика, използвана от римски, индиански и индийски култури. Според много учения тялото трябва да бъде изчиствано на определени периоди, като това се прави физически и емоционално. Важно беше да разбера, че този процес не е само физически. Целта е да се отървеш от всичко негативно -  мисли и преживявания. Ето защо, докато се детоксикираш трябва да практикуваш йога, да медитираш, или да правиш нещо, което успокоява и ободрява духа като всекидневна практика. Също е нужно да забравиш за стреса, поне в тези няколко дни; да се заобиколиш с хора, които те зареждат и те карат да се чувстваш добре. Прави любими неща (които не включват ядене, хаха) и дишай дълбоко. Поне това се опитах да направя аз.

562143C4-4639-4F08-BC61-C64559106907.JPG

Избрах начина на детоксикация чрез смутита. Обичам смутита и винаги съм искала да експериментирам малко повече с вкусовете, а това беше прекрасна възможност да го направя. Реших да базирам всичко на плодове, с малки изключения, в които използвах спанак. Всъщност изключих всичко животинско, а включих всичко растително. Смути може да се направи от почти всичко, дори броколи и краставица, стига да ти е по вкуса. 

Състваки:  Мляко от кашу; спанак; кайсии; авокадо; мед; конопено семе

Състваки:

Мляко от кашу; спанак; кайсии; авокадо; мед; конопено семе

Основите, които използвах бяха: соево мляко,оризово мляко и мляко от кашу (не обичам бадемово или кокосово, но доста хора ги предпочитат). Включих любими и сезонни плодове като кайсии, киви, ябълки, ананас, горски плодове, банани и др. За да постигна по-кремообразен ефект добавях авокадо и чиа. За сладост използвах мед и фурми. Също така използвах конопено и ленено семе. 

Правилата, които следвах докато провеждах детокса бяха простички, но важни:

- Да ми е вкусно! - животът е кратък за кофти диети или безвкусни храни.

- Да се опитам да не повтарям рецепта - тоест, да развихря въображението си и да опитам нови вкусове.

- Да съм спокойна и да се наслаждавам на процеса- нещо, което стана от само себе си.

- Да пия много вода .

93328A51-0F84-4EEC-B5DB-9257E27025AC.JPG
C542682D-F67F-4063-BD20-D558B97BA5DB.jpg

Изключих напълно кафето, макар самото то да е детоксикираща напитка. Вместо него сутрин и вечер си правих от този страхотен индийски чай с изчистващ и тонизиращ ефект (от магазин Зоя).

Планът беше лесен: 2 смутита на ден - сутрин и обед, а вечер чаша ароматен чай. Всичко това гарнирано с много вода. А сега ви споделям какви ефекти усетих след тези кратки 7 дни и успоредно любимите смути рецепти, които трябва да опитате!

Състваки:  Мляко от соя; банан; ананас; киви; чиа; конопено семе

Състваки:

Мляко от соя; банан; ананас; киви; чиа; конопено семе

Моят личен фаворит  Съставки:  Оризово/Соево мляко; 3 меки сини сливи; половин банан; 3 фурми; авокадо; конопено семе

Моят личен фаворит

Съставки:

Оризово/Соево мляко; 3 меки сини сливи; половин банан; 3 фурми; авокадо; конопено семе

Напук на правилото, за мен първите 3 дни бяха чудесни. Имах енергия за тренировка, чувствах се лека и спокойна. Интересно е как, когато смениш храната с наистина здравословна, цялата ти нагласа за ежедневието става супер chill. Правиш нещо за себе си, а дори нервната ти система откликва. Истинскиото предизвикателство дойде на четвъртия ден от детокса. Изразяваше се в това, че изключително много ми се ядеше месо ( а далеч не съм най-голямата привърженичка на месото). В този ден си представях печено пиле, пържоли, филета, хаха - всичко, което беше свързано с месо. За щастие  удържах, но си направих едно "екстра" смути вместо чая за вечеря. 

Съставки:  Оризово мляко; сладки боровинки; синя слива; авокадо; семена

Съставки:

Оризово мляко; сладки боровинки; синя слива; авокадо; семена

Другото, което наблюдавах беше, че ми се спи много повече от обичайното. Наспивах се и въпреки това, усещах, че тялото ми търси допълнителна енергия. Не бих казала, че съм се мъчила, а по-скоро се калих. Храненето често е най-голямото ни изкушение, а волята е тази, която трябва да бъде изтренирана.

Тялото ми понесе детокса доста добре. Изчистих се и свалих около 2,5 кг само за седмица и то без да гладувам в истинския смисъл на думата. Бих казала че този начин на хранене много ми допадна и макар да планирах 7 дневен детокс, реших да продължа още 7 дена!

E5CD6CCF-42D1-4094-A5F8-349941AC3182.JPG

Какво научих?

Научих, че тялото ми обича да се храни здравословно и с правилното разпределение на "силите" през деня, детоксът може да си прави и в по-интензвино ежедневие. 

Научих, че когато редовно медитираш или почиваш с приятна музика и се отнасяш с любов към себе си, тялото и умът ти откликват, възнаграждават те.

Научих, че енергията не е свързана с повече хранене, а с правилната и чиста храна.

Научих, че да живееш на растителна храна не е никак лоша идея (подценявала съм веганите).

Научих, че с правилната нагласа можеш да направиш нещо различно и супер полезно за себе си, от което да се радваш на позитивен ефект.

Състваки:  Мляко от соя; свежи малини и боровинки; спанак; банан; авокадо; семена

Състваки:

Мляко от соя; свежи малини и боровинки; спанак; банан; авокадо; семена

Съвети:

Избирай свежи и сезонни плодове. Веднъж опитах да направя смутито си със замразени - определено се усещаше липсата на вкус.

Можеш да замениш соевото прясно мляко със соев йогурт и ще получиш приятен крем. 

A7C473B2-5838-4D3B-9997-4E96961987D0.JPG

Простичките рецепти често са най-вкусните - повече съставки не означава повече вкус, а по-скоро "манджа с грозде". Опитай се да се довериш на вкуса си, но и на съотношението между плодовете..

Вие кога започвате детокса? :)))

9F223EC6-5488-46A7-83B8-89AC38EDB337 2.jpg