5 причини да се върна в Халкидики

Snapseed 24.jpg

Здравейте, 

дълго време не съм писала и това се дължи на отпускарската вълна, която е заседнала и в моята глава. Искам да ви споделя нещо креативно, интересно и вдъхновяващо, но всичко, за което си мисля са плаж и море. Преди седмица се върнах от почивка в Халкидики. Беше ми първото гръцко море, но със сигурност не и последното. Не исках да напиша сладникъв пост за това колко дълго съм лежала на плажа, но същевремнно исках да спомена нещо за това невроятно място, което ми донесе толкова незабравими спомени. 

Нямам търпение отново да посетя бяло море, затова реших да оформя поста си около причините, с които мястото ме спечели.

Snapseed 33.jpg

1. Спокойствието

Всъщност, основната причина, заради която не харесвам българското море е голямата навалица. Всеки има различна представа за почивка, но моята включва тишина, минимален брой туристи и много слънце. Не изключвам възможността някъде на нашето си море да съществува закътано местенце, предлагащо и трите, но аз го открих в Ситония, Халкидики. Макар да не липсват туристи и там, всичко е в границите на нормалното и винаги можеш да намериш местенце за уединие и наслада от малко "августовска самота".

Спокойствието се усеща и от местните, които са изключително гостоприемни и ненатрапчиви.

2. Чистотата

По природа съм гнуслива и не бих влезнала във вода, ако не е достатъчно чиста. Водата в Халкидики беше една от най-чистите, които съм виждала, а имам богато поле за сравнение. Докато бяхме там успяхме да си създадем супер режим на ранно плажуване, което ни гарантираше намираното на супер готин бийч спот, а от друга страна ни даваше възможността да плуваме в кристално чиста вода. Разбира се, в следобедните часове, водата ставаше по-мръсна, заради повечето  хора. 

Snapseed 30.jpg

3. Храната

От поничките до сувлакитата, гръцката кухня ми стана повече от любима. Мястото, на което бяхме настанени беше чудно поради ред причини, но една от тях беше камиончето на близката пекарна, което всяка сутрин идваше, за да ни предлага всевъзможни тестени изкушения. Моят фаворит за ултра калорична и адски вкусна закуска, беше поничката. Но не просто поничка, а такава поръсена със захар, топяща се в устата и миришеща на сладост (ако сладостта можеше да мирише).

Snapseed 29.jpg

За по-сериозни хапвания ни беше препоръчан малък ресторант, в начало на с. Сарти, наречен "Ставрос". Там опитахме от традиционно сувлаки и морски дарове. Сувлакито прилича на шишче, но далеч по-вкусно, направено от пилешко или свинско месо.

Snapseed 23.jpg

4. Красивите плажове

Без предварително проучване, напълно "без да искаме", се бяхме настанили на наистина перфектно място - къмпинг, който предлагаше и студиа под наем. Разположен на плажа Гриавас, той се намираше на около 5км от най-красивите плажове, които посетихме. 

BA82DEA4-467C-4599-B535-F611628D7453.JPG

Orange beach или Портокали, е лагуна обградена с бели скали и ситен пясък. Трудно е да намериш добро местенце, ако не отидеш достатъчно рано. През сезона, желаещите да плажуват там са много, но пък ние успяхме да се установим на една гладка бяла скала, която оформяше свой собствен плаж. Така, останахме далеч от тълпата.

Snapseed 32.jpg
CBE6EB51-2912-452E-A78F-D44A2CD2D872.JPG

Тигания е другият супер красив плаж, на който бяхме. Там, пясъкът не беше бял, но пък имаше по-широка ивица и беше доста уютен. Красивите чадъри, наподобявщи палми, отделяха всяка двойка жезлонги в свое неприкосновено пространство.

5. Пътят

Пътят не беше дълъг, не беше и кратък, но беше изключително спокоен. Няколко километра до гръцката граница, а от там трафика беше слаб и се пътуваше лесно. Гръцките пътища, особено в близост до границата, бяха в окаяно състояние, но с доближаване до заветната цел ставаха все по-хубави. Пътуването ни отне около 5 часа със спокойно каране, 

Тези 5 причини са ми напълно достатъчни, за да се върна в Халкидики, но за още по-дълго! Вие бихте ли го посетили?

C29422A3-469B-46A3-87BD-3ECFD6EEEF67.JPG