Първи уроци по бивакуване

Snapseed 69.jpg

Здравейте,

пиша този пост почти веднага след като се прибирам от първото си палатково приключение, защото нямам търпение да ви споделя за емоцията си и, защото не искам да забравя няколкото важни първи уроци, които научих.

Snapseed 64.jpg

Това ми беше първото нощуване на палатки. Имам бегъл спомен за едно пътуване с мама като дете, на което останахме да спим на палатки, но не мога да си възпроизведа нищо по-съществено.

Нека да започна същинския пост с обяснение за това какво е бивакуване. Навярно много от вас са чували тази дума, а други (като мен самата) я срещат за първи път. Всъщност бивакуване идва от думата “бивак”, преведено конкретно като извънселищно място с палатки, разполагане на лагер и пр. Ние избрахме да си спретнем кратък трип в близост до София, за да мога да преживея за първи път този вид емоция. Локацията беше Железница - място, което може да предложи удобни места за опъване на палатка.

Snapseed 70.jpg
Научих се и да въртя брадвата, хаха

Научих се и да въртя брадвата, хаха

Първите ми впечатления за мястото, бяха изненадващо добри. Харесва ми да съм сред природата, падам си по преходи в планините, но никога не съм оставала да нощувам там. Мислих си, че това не е за всеки. Сега мисля, че е, но просто трябва да опиташ, за да ти хареса. Няколко пъти съм правила преходи през Железница, но никога не ми е хрумвала идеята, че мога да просто да остана там. Мястото е подходящо, защото има равни площи, в близост има рекичка, както и камъни, които могат да се използвят като огнища.

Snapseed 63.jpg

Какво имаше в раницата ми?

 1. Палатка

 2. Спален чувал и едно по-дебело одеало. Ако сте зиморничеви като мен е добра идея, да носите нещо допънително, ако спалният ви чувал не е достатъчно дебел. Засега температурите на по-ниските планински места позволяват и летен спален чувал, но всичко зависи от локацията, която сте си избрали.

 3. Нож, чаша и прибори, както и газово котлонче, ако имате място в раницата

 4. Салфетки и вестници, които ще свършат работа за разпалване на огън.

 5. Плътни резервни дрехи, защото дори през деня времето да е било супер топло, вечер картинката става различна. Важно е да имате под ръка ветровка или яке, както и дебели чорапи. В същия ред на мисли не бива да се изхвърляте с екипировката. Идеята на това да “носиш къщата си на гърба” е да взимаш всичко най-важно и да спестяваш излишните неща , които ще направят раницата ти по-тежка.

 6. Плътна постелка, която можеш да използваш, за да седнеш пред огъня, да си лежиш през деня и да сложиш в палатката си под спалния чувал, за да е по-меко

 7. Вода, но отново в умерени количества. Наскоро разбрах, че не е добра идея да пиеш от всяка планинска вода. Важно е да си носиш питейна в шише или манерка.

 8. Челник, който освен, че звучи смешно и изглежда смешно, но е супер практичен вечер, когато няма светлина.

 9. Храна, за която трябва да си помислим предварително и да съгласуваш с компаннията си. Ние заложихме на лесното - нарязани студени мезета, плодове и нещо сладко.

Snapseed 66.jpg
Snapseed 67.jpg

Цялото преживяване беше изключително приятно, защото ме запозна и вкара в друг вид рутина. Откъсваш се от удобствата на дома и съзадаваш негова интерпретация някъде в планината. Любимият ми момент, беше вечерните разговори пред огъня и събуждането сред природата. Интересно е как толкова близо до “цивилизацията” можеш да откриеш простички неща, които да успеят да те направят супер щастлив и някак завършен. Дребните битови неудобства са нищо в сравнение с удоволствието, което бивакуването ти носи.

Хитри съвети

Snapseed 71.jpg
 • Ако срещате трудности в паленето на огън е добра идея да отрежете малко смола от иглолистните дървета наблизо. Ние направихме именно това, а огънят ни се получи невероятен.

 • Поинтересувайте се от прогнозата за времето и вземете само най-необходимото, защото всичко излишно ще тежи на вашия гръб.

 • Вземете си хамак. Той е просто “мъст” в планината, както и добрата книга, с която да запълните мързеливия следобед

 • Не забравяйте да съберете всички боклуци, които сте изхвърлили, за да запазите мястото чисто за хората след вас.

Snapseed 68.jpg