#NoMakeUp Challenge

Snapseed 72.jpg

Здравейте,

преди известно време ми хрумна идеята да предизвикам себе си, като не се гримирам в продължение на седмица. Причината? Никога не съм се чувствала достатъчно уверена без грим.

Гримирам се от малка, като започнах със слагането на спирала за по-специалните дни. Това бързо се превърна в ритуал, който постепенно започна да включва голям набор от beauty продукти. В един момент, не можех да си представя себе без поне малко фон дьо тен и хайлайтър. Всъщност не мисля, че има нещо лошо в това да слагаш грим, стига да имаш дисциплината да се грижиш наистина добре за кожата си след това. Това е нещо, което много от нас забравят, а кожата страда, загрубява и остарява.

Макар и да ми харесва да се гримирам обаче, мисля, че не е редно да се чувствам уверена само, ако имам достатъчно грим. Колкото по-добре се гримираш, токова по-голямо желание имаш да продължаваш да го правиш, все по-често. Но това наподобява на всяка друга зависимост, тоест трябва да се научим да я контролираме. Това е основната причина да поема предизвикателството - за да се науча да харесвам себе си и без грим.

Не мисля, че е трудно да започнеш подобно предизвикателство, дори до голям степен е освобождаващо. Времето ми за приготвяне се намали с минимум половин час, кожата ми си почина и се опитах да я поддържам само с мицерална вода и олио за лице.

В първите дни не се харесвах достатъчно и се чувствах малко странно. Постепенно започнах да “влизам в час” и да се чувствам добре в кожата си. Установих, че увереността за това как изглеждаш не трябва да се гради на количеството продукти, с които товариш кожата си. Увереността трябва да идва от това, което си като личност; от това, което искаш другите да виждат в теб и от това, в което вярваш.

Завършвайки това предизвикателство ми хрумна, че трябва да го направя малко по-мащабно, включвайки и всички други момичета, които се чувстват като мен или пък напълно са се отказали от грима. Изключително се радвам, че няколко дами проявиха интерес и споделиха с мен своите “негримирани” снимки и нещата, които ги карат да се чувстват уверени.

Целта ми е повече от вас да се почувстват вдъхновени и да преоткрият истинската си неподправена красота. Споделям ви думите на всяко едно момиче, което ми показа себе си “без маска” и ми довери същината на увереността си:

Елеонора / @popara.space

IMG_1452.JPG

“Увереността ми идва от завършените проекти, резултатите и техния успех. Всеки нов опит и задача ми носят повече увереност. По темата с грима е иронично, че когато не нося грим се чувствам много по-добре и уверена. Слагам грим само, когато искам да прикрия нещо, а аз съм доста искрена и не обичам да крия нищо, дори някой появил се недостатък. Като цяло не смятам, че гримът е нещо лошо, но се старая да го избягвам и изпозлвам при нужда или повод.”

Моника / @monikabenz

IMG_1464.jpg

“Аз съм си ежемесечно включена в това предизвикателство, защото никога не се гримирам с малкия, за да го разходя в парка. Кое ме пави уверена? Просто не мисля, че съм страшна, хаха.”

Стефани / @dailydoseofinspirationbys

IMG_1455.JPG

“Всъщност аз почти цяло лято бях на това предизвикателство, но реших пак да го направя. По този начин кожата ми си почива от всички гримове, които използвам през годината, но и се уча да се възприемам без грим. Обичам червилото, спиралата и хайлайтъра, но съм наясно, че трябва да се харесвам и без тях. Бих казала, че вече се оценявам и харесвам с всичките си недостатъци, дори се гордея с тях. Радвам се, че успях да издържа предизвикателството, защото съм си makeup junkie.”

IMG_1454.JPG

Траяна / @trayana.vst

“Никога не нося грим, слагам само на специални поводи и то понякога, но и тогава се стремя да го избягвам. Не мога да обясня, но просто се чувствам абсолютно уверена без грим, просто ми харесва да съм естествена и се надявам да виждам все повече такива момичета.”

Данаила / @chaplieva_danaila

IMG_1458.JPG

“Самото предизвикателство да излезна без грим ме прави уверена. Аз съм от хората, които обичат да слагат грим всеки ден. Стигнах до заключението, че трябва се науча да се чувствам уверена с естествената си красота. Гримът не може да създаде нещо, което не носим в себе си. Увереността, за да е истинска, трябва да идва от вътре.”

Виктория / @viktoria.tencheva и Снежана / @sivanova_

IMG_1453.JPG

“Ние вярваме, че не с грим, а с усмивка ще спасим света!”

Теодора / @thgait

IMG_1451.JPG

“Да бъд без грим за мен не е предизвикателство, а ежедневие. Харесва ми комфорта от това да нямам нищо по лицето си, да бъда себе си без “подобрения”. За мен ежедневие без грим означава самочувствие и приемане на естествената си красота.”

Деси / @dessislavanikolova

IMG_1450.JPG

“Това, което ме кара да се чувствам уверена е простичко - любовта!”

Силвиа / @silviapetrrova

IMG_1449.JPG

“Чувствам се красива и уверена без грим, защото това съм аз - не ми е нужно да изглеждам безупречно. Обичам да изглеждам истинска и свободна! Смятам, че красотата не се крие в прикриването на пъпките и недостатъците си, а в това да си уверен и с тях.”

Лора / @ikboyanova

IMG_1456.JPG

“Уверена съм, когато съм се наспала. Тогава няма значение дали имам грим, прическа и какво съм облякла. Просто знам, че няма какво да ме спре!”

Стефи / @sarsova

IMG_1465.JPG

“Много ми допадна предизвикателството. Аз лично имах доста голям проблем, защото бях свикнала да нося грим всеки ден и ми беше адски трудно да отвикна. Просто не се чувствах красива… Към днешна дата вече се харесвам и без да слагам каквото и да е на кожата си. Беше трудно, но не и невъзможно.”

Мария / @marter

3b4ca823-6851-43e2-81c8-d1bf9bba493f.JPG

Няма нещо супер конкретно, което да ме прави уверена. По-скоро е mindset, защото вярвам, че съм добър човек, давам всичко от себе си във всяка една дейност. И да не забравяме истинските близки приятели - подкрепата и обичта им е достатъчна упора, ако увереността ми се разклати.

Ваня / @vanyaazlateva

IMG_1461.JPG

Има няколко основни неща, които ме правят уверена. На първо място е искреността! Уверена съм, когато говоря и действам според истината и понеже това не винаги е лесно, е важно тя да бъде поднесена с подход. Другото нещо, което помага за моята увереност е чувството за независимост. Когато знам, че мога да разчитам на себе си. Разбира се и подходящия аутфит е винаги добра идея, за да се почувстваме “на място” и малко по-уверени и категорични. Това са моите стъпки към увереността, а твоите кои са?